Keek op de week 39

Goedendag. Het is weer tijd voor onze Keek op de week. Zoals u gewend bent, eerst een beschouwing op het bovenprovinciale leven. 
Het, in ieder geval voor mij, opmerkelijkste nieuws werd gisteren gelanceerd. Het betreft hier de heldendaden van ene Magawa. Tot gisteren had ik nog nooit van deze held gehoord. Maar zijn daden waren zo groot dat hij een Engelse medaille voor dapperheid mocht ontvangen. En waarvoor?
Magawa had 39 landmijnen in Cambodja opgespoord. Weliswaar niet ook nog onklaar gemaakt maar toch. 
Bij onze Nederlandse Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD), zitten kanjers die al veel meer explosieven (in binnen- en buitenland) hebben gevonden en onklaar gemaakt. Hadden zij dan niet meer recht op zo’n medaille?
Nee, want het bijzondere is dat Magawa een rat is. Een getrainde rat. De vraag is dan ook hoe heldhaftig dit is. Het gaat naar mijn mening om een kunstje, waarbij hij ter plekke beloond wordt als hij een explosief vind. Die beloning stelt hij waarschijnlijk ook meer op prijs dan deze medaille, hoewel hij wel heel trots op de foto staat met deze medaille om zijn nek. 

Maar ook in Nederland gebeurde er van alles. Wat te denken van een aantal bekende Nederlanders, zgn. BN’ers, die verklaarden niet meer mee te doen? Waarmee niet mee doen vraag je je dan af. Betaal je geen belasting meer? Ga je niet meer werken of stop je met eten? 
Nee deze BN’ers deden niet meer mee met de opgelegde Covid 19 maatregelen. Toen ik ging kijken wie deze prominente groep dan ook was ontdekte ik dat ik toch niet zo jong meer ben als dat ik graag zou willen. Het gros van deze groep mensen, daar had ik nog nooit van gehoord en een paar kende ik zijdelings. Het betrof een aantal rappers en influencers die hoofdzakelijk op social media acteren, hoewel er ook een zeer bekende DJ bij was. 
Eigenlijk ging het hier voor mij dus meer om ON’ers, waarbij de O kan staan voor: 
1. Onbekende,
2. Onbeduidende of
3. Onnozele.
Vult u zelf maar in. Dat een grote groep mensen onder leiding van ene Willem Engel (had ik ook nog NOOIT van gehoord), zich zelf in gevaar wil brengen vanwege een complottheorie vind ik op zich prima, maar dat ze daar anderen mee in gevaar brengen is m.i. onverkoopbaar.
Dat deze groep BN’ers een podium kregen bij o.a. Jinek vond ik in eerste instantie raar, maar dat pakte eigenlijk toch wel goed uit. Door de uitspraken van een influencer, die geld verdient met beïnvloeding van de jeugd, ene Famke Louise viel normaaldenkend Nederland over haar heen. En gelukkig nam zij, gevolgd door nog meer van deze groep, snel afstand van haar uitspraken.

Nog eentje dan. De burgemeester van Tilburg vond het een goed idee om de supporters van Willem II (een voetbalclub) toestemming te geven om met elkaar de wedstrijd te volgen en een feestje te geven. Jullie hebben waarschijnlijk de beelden gezien. Tilburg was één van de uitbraakgebieden van Corona gedurende en gelijk na het afgelopen carnaval. Dan zou je toch zeggen dat zeker hier men voorzichtig zou zijn met mogelijke besmetting. Nou niet dus. Gevolg; Ziekenhuispersoneel, Politie en de BOA vereniging terecht kwaad. Het excuus van de “burgervader”; anders hadden ze het stiekem gedaan. En dat zegt de man die juist verantwoordelijk is voor orde en veiligheid.

Dat onze Minister-President in een interview riep dat voetbalsupporters hun bek moesten houden, laat ik deze keer maar buiten beschouwing.

Enfin, dan ons eigen optreden in Overijssel. In de vorige Keek kondigde ik al aan dat ik een aantal dagen onze mooie Provincie zou doorkruisen. In ieder geval de Kop van Overijssel en het Salland. Nou dat heb ik gedaan. En het is echt overweldigend hoe mooi onze Provincie is. Extra mooi was dat het weer dik mee wilde werken. 5 dagen lang zon, onbewolkt en met temperaturen van rond de 25 graden Celsius. Degenen die mij volgen hebben de route en de bezochte plaatsen en dorpen kunnen zien. In tekst en in beeldmateriaal.
Maar ook anderen in de fractie laten zich hier niet onbetuigd. Ons burgerlid Ria toert met haar stalen ros door het oostelijke deel van Overijssel. En ook zij doet verslag van de mooie gebieden in de Provincie. En onze penningmeester Kees doorkruist natuurgebieden op de meest charmante manier met een echt ros, een paard dus.
Maar afgelopen woensdag was het ook weer de eerste echte live Statendag. De hele fractie begon om 09.00 uur met de eerste live fractiedag sinds het uitbreken van Corona. Natuurlijk hadden we wel via de computer vergaderd, maar dit hadden we echt gemist. Natuurlijk met gepaste afstand en met de nodige voorbereidingsmaatregelen, maar er gaat toch niets boven het in elkaars ogen kunnen kijken, bij het wisselen van vergaderpunten.
Deze vergadering begon met een gesprek met twee vertegenwoordigers van de oostelijke rekenkamer. 
Zij gaven aan waar zij op dit moment mee bezig zijn, maar ook waar ze binnenkort mee gaan starten. En wij hadden de gelegenheid om onderwerpen aan te dragen die wij van belang vinden voor een onderzoek.

Na de fractievergadering mocht ik het Presidium weer eens bijwonen (weet u nog; de fractievoorzitters en de CvdK). 

En om 13.00 uur begon de echte PS vergadering. Wel anders dan anders. Ten eerste was dit de eerste echte vergadering waar de PvdT Overijssel met twee Statenleden aanwezig was. De zaal was verbouwd, zo waren er o.a. doorzichtige schermen tussen de Statenleden geplaatst en was de afstand tussen de voorste en de achterste ring vergroot naar 1,5 meter.
Maar ook mocht niet iedereen meer in de Statenzaal. Slechts de Statenleden, de CvdK als voorzitter, Gedeputeerde Staten en een kleine ambtelijke ondersteuning waren welkom in de zaal. Ons burgerlid Ria moest in de Hof blijven, waar zij op een groot scherm de vergadering kon volgen en waarvandaan zij via WhatsApp haar commentaar aan ons doorgaf. En onze fractieondersteuner Jolanda, moest alles thuis via de livestream volgen.
Het was zeer fijn om weer eens met bijna alle Statenleden bijeen te zijn. Ook al is de communicatie tussen twee plexiglas platen niet optimaal. En ook is het wennen om je inbreng en/of interrupties vanaf je zitplaats te doen. 
De vergadering die tot iets over acht uur ’s avonds duurde had twee hoofdonderwerpen nml. Economie, waar ik mij op mocht storten en Landbouw en Natuur (Ria’s portefeuille) die Chilion mocht doen.
Bij economie was onze inbreng al grotendeels tijdens de voorgaande commissievergaderingen gedeeld. Ik kom mij dus beperken tot een stemverklaring, waarbij ik de nadruk legde op het feit dat wij het raar vonden dat bij risicovol investeren alleen de energietransitie als kans werd genoemd.
Bij Landbouw en Natuur ging het specifiek om twee PIP’s, dat zijn Provinciale Inpassings Plannen. Op zich prima plannen, alleen werd er in één van deze twee PIP’s (Dinkeldal) een fietspad op een locatie gepland waarvan de direct omwonenden niet blij werden. Daarvoor hadden Ria en Chilion een motie voorbereid, die later werd omgezet naar een amendement. Onze boodschap hierbij was dat de Provincie niet op de stoel van de gemeente moest gaan zitten en beter naar zijn inwoners moest luisteren. Helaas haalde dit amendement het niet, omdat m.n. de coalitie het plan van GS niet kon laten vallen.

Verder is nog noemenswaardig dat er ruim gesproken is over de mogelijkheid om kernenergie of thorium eens beter te onderzoeken. Voorheen werd altijd geschermd met de hoge kosten, maar nu blijkt het niet duurder te zijn dan wind- en/of zon energie en beduidend stabieler. Bovendien hoef je het landschap niet te verrommelen met torenhoge windturbines of eindeloze velden met zonnepanelen. Wat ons betreft is dit echt een optie die onderzoek waardig is. 

Tot zover deze week. De komende week starten we weer sinds lang met een vijftal democratiespelen voor scholieren en studenten. Verder hebben we woensdag een aantal informatiesessies. Ria heeft dan nog een werkbezoek aan de Wieden in het vooruitzicht. Verder hebben we hebben een digitale ALV voor de leden van Statenlid.nu en ikzelf heb nog een interview met de jongerenafdeling van Groen-Links waar ik mij erg op verheug.

Kortom de weken vullen zich vanzelf. Hoe we dit gaan beleven dat vertel ik u weer volgende week.
Fijn weekend en tot de volgende Keek.

Fred

Volgs ons ook op