Keek op de week 41

Weliswaar is het pas donderdag, maar Provinciaal politiek gezien gebeurt er niet zo veel meer deze week en er zijn nu al genoeg vermeldenswaardige zaken te delen. 

Om maar in het buitenland te beginnen. POTUS Trump was besmet met het COVID-19 virus. Een korte (zeer korte) opname in een militair ziekenhuis bracht hem weer binnen de kortst mogelijke termijn op de been. Waarschijnlijk had hij het virus opgelopen op een bijeenkomst in het witte huis. Ook de First Lady was besmet, maar hoe het daar mee ging werd minder gedeeld in de media. Dat Donald Trump zo snel opknapte is op zijn minst bewonderenswaardig. Zeker voor iemand van zijn leeftijd en met toch enig overgewicht. Publicitair komt het hem wel uit. Het virus is niet zo gevaarlijk kan hij meegeven of; Kijk eens hoe fit ik ben, ik kan nog wel een termijn mee.

En dan in ons eigen land. De verkiezingsstrijd staat op uitbarsten. Zo wil de coalitie het mogelijk maken om voor ongeneeslijk zieke kinderen, met ondragelijk lijden, levensbeëindiging mogelijk te maken. En dit is uiteraard geen bespreekbaar thema voor o.a. de Christen Unie.
50PLUS slaat met haar nieuwe lijsttrekker een compleet nieuwe koers in. Het belangrijkste kroonjuweel, de pensioenen, lijkt bij het grofvuil gezet te worden. Dit tot groot verdriet van voorheen trouwe 50PLUS leden. Die dan ook massaal hun lidmaatschap opzeggen. Hoe dat de komende 5 maanden gaat? Ik vraag het mij af. Corrie van Brenk en Martin van Rooijen verdedigen in de Tweede en Eerste Kamer de huidige opstelling over de pensioenwet, maar Liane den Haan zal in de campagne het nieuwe standpunt moeten verdedigen. Het lijkt mij een “hell of a job”. Waarbij ik oprecht hoop dat de achterban niet de dupe wordt van deze interne strijd.

Maar het kan altijd nog gekker. Vanmorgen in de krant wordt de laatste proefballon van Jesse Klaver van Groen Links opgelaten. 
Alle 18jarigen moeten op hun verjaardag 10.000 euro krijgen. Uiteraard moeten ze daar wel wat zinnigs mee doen vindt GL. Het zou een startkapitaal moeten zijn voor de MBO’ers die gereed zijn met hun studie of moeten dienen om te studeren. En dat van één van de architecten van het huidige stelsel van studieleningen. En dat het juist om de 18jarigen gaat, de leeftijd waarop je voor het eerst mag stemmen, berust uiteraard volledig op toeval.

Ik denk dat de komende weken en maanden in aanloop naar de verkiezingen nog wel meer “vreemde” voorstellen de revue gaan passeren. Ik zou zeggen; Jesse heeft afgetrapt, wie volgt?

En voor wie denkt dat er alleen buiten Overijssel gekke dingen gebeuren daarvoor heb ik een nieuwtje. Nee hoor wij kunnen er ook wat van. In willekeurige volgorde:
Enschede wil geen ontheffing geven aan bioscopen om meer dan 30 personen per zaal toe te staan. Ook niet als dat kan met in acht nemen van de bestaande maatregelen. Hun motivatie; thuis kun je ook een film kijken. Dan denk ik gelijk, waarom dan naar een restaurant, want thuis kan je ook eten. Of waarom naar de kerk, want thuis kun je ook bidden.
En dat is gelijk een bruggetje naar het kerkbezoek in Staphorst afgelopen zondag. Drie maal een kerkdienst die bijgewoond werd door ongeveer 600 personen. En ik weet wel wettelijk gezien mag dit, maar of dit nu maatschappelijk verantwoord is?
Ik vind eigenlijk van niet. Hoewel ik de vrijheid van godsdienst ook belangrijk acht.
Maar ook in onze Provinciale politiek zie je soms curieuze zaken opduiken. Zo heeft Tijs de Bree namens GS het lumineuze idee om de energie slurpende terrasheaters te verbieden. Daarvoor in de plaats moeten dan verwarmde stoelkussens komen. Klinkt goed, maar helaas verlies je je lichaamswarmte niet hoofdzakelijk uit je rug en/of achterwerk. En juist dit moment, waar de horeca zo verschrikkelijk onder druk staat, zou je dit, naar mijn mening, ook niet moeten willen.
En als we dan toch bezig zijn met energiebesparende maatregelen; het volgende idee is het vervangen of weghalen van straatverlichting langs Provinciale wegen. Op zich lijkt het niet eens een gek idee.
Maar als je wat verder nadenkt, de dagen worden nu steeds korter en het wordt steeds donkerder, dus qua tijdstip niet direct de meest logische keuze. 
Maar door deze keuze te maken stel je m.i. energiebesparing boven veiligheid en dat vind ik op zijn minst onverstandig. En het idee van lichtbollen die autolicht verspreiden, helpt echt niet voor fietsers en/of voetgangers. Dus onveilig en zeer onverstandig.

Dan nog een landelijk item wat zeker ook Overijssel gaat raken. De Raad van State die aangeeft dat vee (in ieder geval koeien) niet buiten mogen lopen in de nabijheid van Natura 2000 gebieden. Iets wat wij in Overijssel, maar ook in de andere Provincies nu juist wel willen. Nergens is aangetoond dat het binnen houden van koeien i.p.v. het voor de dieren echt vriendelijke weiden, minder stikstofuitstoot geeft. Wij bij de PvdT Overijssel vinden dit soort zaken onzinnig.
Die stikstof is volgens mij ook bij andere partijen een hot item. Ging eerst begin dit jaar Gert Brommer bij de VVD weg vanwege andere ideeën over de politieke opstelling v.w.b. Landbouw en natuur inbegrepen stikstof, vorige week moest Anneriek Schönbaum de fractie van de VVD verlaten vanwege verschillen van opvatting. En gisteren gaf Karin van Toorn, de woordvoerster Landbouw en Natuur van de CDA en tevens boerin, aan te gaan stoppen als Statenlid. Meerdere redenen werden aangevoerd, maar ook de onhoudbare stikstoftoestand.

En dat brengt ons dan op onze politieke week in de Staten. gisteren waren er twee commissies waaronder Landbouw en Natuur. Ria nam live deel aan deze commissie, gevolgd via de livestream door Chilion en Jolanda. Er waren diverse discussies, maar het lijkt er op dat maar enkele partijen, waaronder de Partij voor de Toekomst echt willen gaan voor natuur-inclusieve Landbouw. Deze commissie liep uit de tijd en was pas om 22.30 uur afgelopen. En dat terwijl Ria om 18.00 uur al aan de gang was met het stellen van technische vragen betreffende de begroting.
En dat was niet het eerste programma voor Ria deze week. Dinsdag mocht ze al digitaal deelnemen aan de vergadering betreffende Provinciale Inpassings Plannen i.s.m. Natura 2000.

Ik zelf had afgelopen vrijdagavond een digitaal gesprek met Linkse jongeren van Dwars. In globaal anderhalf uur spraken we over politieke issues waarin we van opvatting verschilden, maar ook onderwerpen die ons verbonden. Zowel de voorzitter van Dwars (Jarno van Straaten) als ik waren blij met het gesprek en het feit dat onderling respect voor verschillende meningen van groot belang is.
Deze week maandag ging ik met het OV (uiteraard met mondkapje) naar Den Haag voor een gesprek met Henk Krol. Een innemend gesprek o.a. over de koers van de partij etc. Het is altijd fijn om te kunnen “sparren” over partij-inhoudelijke punten.

Dinsdag morgen was ik via de telefoon te gast bij het ochtendprogramma van Bert van Losser van RTV Oost. Een uitzending waar we over koetjes en kalfjes spraken en waar zeker een vervolg op komt.
En woensdag mocht ik op het Provinciehuis de commissie Milieu en Energie bijwonen. Belangrijk onderwerp was de Regionale Energie Strategie, met als rode draad de participatie. Hoe geef je die vorm? Hoe zorg je voor draagvlak? Helaas moest door de Corona maatregelen er halverwege in twee groepen uiteengegaan worden. De groep RES Twenthe en de groep RES NW Overijssel. Ik zat in de laatste groep, helaas alleen met voorstanders van zonnevelden en torenhoge windturbines. Op zich geen probleem, maar met gebrek aan discussietijd om juist hier de vinger aan de polst te leggen is dat toch een beetje jammer. Maar wat in het vat zit….

Volgende week is een rustige. Uiteraard gaan we verder met het verdiepen in de begroting. Dus lezen, lezen en nog eens lezen.
Woensdag hebben we fractievergadering, waarbij de grootste gemene deler de begroting zal zijn. En woensdagmiddag is een digitale bijeenkomst van de woonkeuken gepland. Eindelijk weer, want wonen en leefomgeving is een zeer belangrijk onderwerp.

Tot dan, blijf gezond. Tot de volgende KEEK.
Fred

Volgs ons ook op