Keek op de week 44!

Na de enerverende Statenvergadering van woensdag 28 oktober is het tijd om de afgelopen week weer tegen het licht te houden. Een week waar Amerika zich opmaakt voor de Presidentsverkiezingen. En het duurt nog een week voordat één van de machtigste mannen op aarde wordt gekozen. Wordt het Biden of blijft het Trump? We gaan dat zeker volgen, ook al omdat dit ook van invloed zal zijn op de Europese en Nederlandse politiek. Maar ook in Nederland gebeurt er voldoende. Zo was er afgelopen zaterdag een groot schuurfeest in Hilversum, waar ongeveer 300 jongeren en jong gebleven ouderen het nodig vonden om de Corona maatregelen te negeren. Gelukkig maakte de “sterke arm” hier een einde aan dit onverantwoordelijke gedrag. Wat achter bleef was een kale schuur met afval, hoofdzakelijk attributen voor lachgas. Nou dat zal wel lachen geweest zijn. Minder lachen is het voor het personeel in de zorg. Zij trekken dan ook zelf aan de spreekwoordelijke bel. Ze raken steeds verder overbelast. De ziekenhuizen raken voller met COVID-19 patiënten en ook de Ic’s beginnen zich weer te vullen. Het nare bijverschijnsel is dat dit ook de reguliere zorg treft. Er is steeds minder ruimte om de reguliere zorg te kunnen volhouden. Wel heeft het kabinet een proefballonnetje opgelaten! Het opgeborrelde idee is om de huidige werkelozen te werk te stellen in de zorg, maar ook in het onder druk staande onderwijs. Een nobel plan! Het lijkt ook logisch, maar je praat wel over beroepen waar je op zijn minst een zeker opleidingsniveau moet hebben. Natuurlijk kun je de druk wel iets verlichten door de basale werkzaamheden door deze nieuwe krachten te laten uitvoeren. Hopelijk helpt het. Maar temeer blijkt het uitermate onbenullig te zijn geweest om de afgelopen jaren de zorg zo uit te kleden. En laten dat nu net dezelfde bestuurders te zijn geweest die nu ach en wee roepen. Nee laten we het zorgpersoneel maar eerst eens belonen. Klappen daar hebben ze niet zo veel aan. De beloofde 1000 euro die ze voor de zomervakantie zouden krijgen is nog steeds niet uitgekeerd en een structurele loonsverhoging zit er ook niet echt in. Ook niet nadat dit voorstel per ongeluk werd aangenomen in de Tweede kamer omdat één kamerlid per ongeluk verkeerd stemde. Over Kamerleden gesproken: De kandidatenlijsten voor de komende Kamerverkiezingen worden zo langzamerhand bekend. En de CDA was de eerste met hun lijst. En wat voor een lijst. Dat de Overijsselse Peter Omzigt als nummer twee de “running mate” van Hugo zou worden wisten we natuurlijk. Maar dat Maurits van Martels zou worden af geserveerd had ik in ieder geval niet verwacht. En de ongekroonde koningin van het CDA, Mona Keijzer moet het doen met een zevende plaats. Grapperhaus staat ook op een onverkiesbare plaats, maar die heeft mogelijk minister-aspiraties. De Hardenbergse Rick Brink stond op nummer 24, maar geeft zijn plek op ten faveure van de bekende oud Lingo presentatrice; Lucille Werner. Ank Bijleveld en Martin Reesink zijn de Overijsselse lijstduwers deze keer. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Dan is er natuurlijk weer ophef over spotprenten. Nadat anderhalve week geleden zo nodig een leraar, Samuel Paty, onthoofd moest worden omdat hij in Frankrijk een spotprent van de profeet in de klas had laten zien, kon het niet uitblijven. Onze Geert Wilders deelde ook weer een spotprent en in Nederland mag dat. Vrijheid van meningsuiting heet dat. Maar in Turkije denkt men daar toch anders over. De heer Erdogan, de huidige “sultan” ,zeg maar, heeft bij het Turkse OM een aangifte gedaan. Gelukkig was onze regering er als de kippen bij om dat te veroordelen. Onze vrijheid van meningsuiting is een grondrecht en daar blijf je als buitenlands staatshoofd gewoon van af! In onze eigen mooie Provincie staat op dit moment het plaatsen van windturbines onder druk. En terecht als je het mij vraagt. Nu wil men weer zo nodig een aantal van die apparaten, ondanks het feit dat de Overijsselse omgevingsvisie dat eigenlijk niet toestaat, plaatsen naast een Nationaal Park. Nu is het plaatsen van 245 meter hoge, horizonvervuilende, windturbines helemaal een slecht idee, of er moet echt draagvlak zijn bij de direct omwonenden, maar naast een Nationaal Park, hoe kom je er op? In de Provinciale politiek gaan we het daar binnenkort weer over hebben. En dat brengt ons op mijn politieke werkzaamheden van afgelopen week. Vrijdag had ik om iets over tienen een geanimeerd gesprek met Bert en Loes op radio RTV Oost. En ik moet zeggen dit smaakt naar meer. Het is leuk om je week te delen met, niet alleen twee enthousiaste radiomakers, maar met de luisteraars in onze mooie Provincie en omtrek. Die avond hadden we ter voorbereiding voor de Statenvergadering van afgelopen woensdag een digitale vergadering met de woordvoerders Verkeer & vervoer. Op maandag zouden we het Nationaal jeugddebat doen. Helaas werd die uitgesteld. Dinsdag had ik een gesprek met een lokale partij uit Ommen. We kijken of en zo ja waar we elkaar kunnen versterken. Voor ons als Provinciale partij essentieel, omdat wij zo nog beter inzicht krijgen in lokale problematiek. Die avond hadden we digitale fractievergadering met als hoofdonderwerp de Statenvergadering. Woensdag voor ons altijd de drukste dag van de week. We begonnen om 10.30 met het Presidium. Helaas ook weer digitaal. En om 13.00 uur startte de PS vergadering. Een zeer belangrijke deze keer. Twee belangrijke onderwerpen werden behandeld. Voor het avondeten de regeling schadeverhaal voor de gedupeerden langs kanaal Almelo – de Haandrik. Hierover heeft u uitgebreid kunnen lezen op mijn sociale media, maar ook op de lokale en landelijke media. De motie van wantrouwen van de PVV redde het niet. Terecht naar mijn mening omdat het wegsturen van GS of een Gedeputeerde niet bijdraagt aan een snelle oplossing. Er is nu een onverplichte schadevergoeding voor die gedupeerden waarbij niet vaststaat of de schuldvraag bij de Provincie ligt. Maar persoonlijk vond ik het aannemen van mijn motie, welke mede ingediend werd door PVV, FvD en GL (43 stemmen voor, 4 tegen), om het faalmechanisme op te sporen en op te heffen het grootste pluspunt van dit agendapunt. Dit is m.i. de enige manier om verdere schade te voorkomen en er wordt nu mogelijk zichtbaar wat de echte oorzaken zijn. En als dat te wijten valt aan de werkzaamheden zullen er veel meer gedupeerden worden gecompenseerd. Het tweede dossier betrof stikstof. Ook niet onomstreden. Want hoe ga je hier mee om. De schuld alleen neer leggen bij de agrarische sector is in onze ogen onjuist. Chilion heeft dat ook duidelijk naar voren kunnen brengen. Om 23.00 uur werd de vergadering beëindigd. Niet omdat alles was behandeld nee echt omdat we hebben afgesproken niet langer door te gaan. Mensen worden toch vaak minder scherp na zo’n lange vergadering. Voor degenen die de vergadering wil terugkijken voeg ik de link weer toe. https://overijssel.notubiz.nl/…/Provinciale%20Staten…

Wat brengt ons de komende week? Vandaag, donderdag, eerst naar de notaris om de akte van de fractiestichting op te maken. Vervolgens naar Dinkelland om daar met de lokale partij af te stemmen. Ik ga er van uit dat windturbines hier een rol gaan spelen! Morgen een digitale sessie over waterstof, maar pas na de uitzending van RTV Oost. En komende woensdag zijn er diverse informatiesessies, maar ook het vervolg op de begrotingscommissies en het vervolg van de Statenvergadering. Dat wordt vast weer een hele lange woensdag. In ieder geval zit deze week en dus ook deze Keek er weer op. Tot de volgende Keek, Fred

Op bezoek in Dinkelland

Volgs ons ook op