KEEK OP DE WEEK (WEEK 48).

Week 48 zit er weer bijna op. En wat voor een week. In ieder geval een turbulente week en het is pas donderdag dus we zijn er nog niet.

Een week waarin eerst Corrie van Gorp en gisteren Maradonna kwamen te overlijden. De week die politiek gezien in eerste instantie gedomineerd zou worden door de Parlementaire enquête over de toeslagenaffaire. Een week waarin een PvdA Statenlid bedacht, dat in navolging van het weghalen van boeken waarin Zwarte Piet voorkwam, tenminste uit de bibliotheken, het ook wel eens een goed idee zou zijn om Jip en Janneke boeken te boycotten. De week waarin de SP hun jongerenafdeling “Rood” de wacht aanzegde vanwege vermeend Communistisch gedachtengoed. Maar ook de week waarin (vandaag) Henk Krol zijn lijstnaam, website en zijn partijprogramma presenteert. De week waarin Geert Dales zijn boek “Tien zetels” (ook vandaag) heeft uitgebracht. En de week waarin de fractie van 50PLUS aangaf zich niet meer kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer verkiezingen en tussen neus en lippen door liet vallen dat ze ook niet meer met het bestuur communiceerde. Verder niet te vergeten de week waarin het iedere dag “Black Friday” lijkt te zijn. Kortom een week waar ik ruim voldoende stof voor mijn column uit kon halen.

Maar plotsklaps domineerde ander nieuws deze week. Het begon heel sluimerend. De jongerenafdeling van FvD kwam weer eens in het nieuws door, laat ik het nuanceren, wat ongelukkige uitspraken. En dat was niet de eerste keer. De voorzitter van deze jongerentak, ook nummer zeven op de kandidatenlijst van FvD, Freek Jansen, kwam weer eens in opspraak. En daar was men bij het FvD nu wel eens klaar mee. Kortom een relatief klein relletje.

Nou niets was minder waar! Het bleek de lont in het spreekwoordelijke kruitvat. Geert Dales geeft in zijn boek “Tien zetels” een aantal keren aan dat hij dacht dat het niet gekker kon, maar hier bekroop mij het zelfde gevoel. Net als je denkt dat het niet gekker kan worden, wordt het dat toch. De partij die zelf aangeeft de grootste ledenpartij van Nederland te zijn, de partij die bij de laatste Statenverkiezingen de grootste winnaar was, die partij implodeerde in nog geen week.

House of Cards, de serie, is er niets bij. Waar 50 PLUS er twee maanden over deed om technisch failliet te gaan, deed het Forum voor Democratie dat in krap twee dagen. Baudet die opstapt, Baudet die terugkomt, Baudet die herverkiezingen wil, het bestuur die andere sloten op het kantoor laat plaatsen, het kapen van de Social media-kanalen, het weglopen van een Tweede Kamerlid en een Senator, het vormen van twee kampen en het stellen van verschillende ultimatums zijn maar enkele zaken die spelen.

En we zijn er nog niet denk ik. Vanmorgen werd voorgesteld om er twee partijen van te maken. En het uit te laten lopen op een nette boedelscheiding en zeker geen vechtscheiding. Ik dacht dat ik bij 50PLUS en het kortstondige avontuur bij de PvdT een hoop ellende had gezien, maar het kan dus nog erger. Een partij die in potentie heel groot kon worden, die binnen een week verwordt tot een partij met een ophef die in de eerste de beste bananenrepubliek niet zou misstaan.

Maar al deze zaken, zoals in het voortraject de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA, het gerommel bij 50PLUS, de ellende bij de Partij voor de Toekomst en nu dit bij FvD, dit alles moet voor de kiezers toch tot wanhoop leiden. Politiek wordt zo toch wel heel ongeloofwaardig. En dit circus, in aanloop naar de verkiezingen in maart volgend jaar, komt nog eens bovenop de actuele zaken zoals bijv. de toeslagenaffaire. Waar bewindslieden als Wiebes, Weekers en Asscher met droge ogen beweren dat ze de toestand bij de belastingdienst niet door hadden. Waarbij de volzin; ik heb daar geen herinnering aan, veelvuldig werd ge- of misbruikt. En intussen laat de VVD weer een proefballonnetje op dat er gezorgd moet worden dat er minder migranten ons land binnen moeten komen. Eventueel zelfs door een mini-Schengenstaat met buitengrenzen. Een proefballonnetje omdat ik dit al hoor sinds 2005, terwijl er (en de VVD zit toch al even aan het roer) tot nu toe nog niets, maar dan ook niets van terecht is gekomen.

Wat ik wel apart vind is dat de situatie bij de SP en die bij het FvD eigenlijk ontstaan zijn bij hun jongerenafdeling. Waarbij extreme denkbeelden, die bij het Forum neigen naar fascisme en bij de SP naar communisme, een hoofdrol lijken te spelen. En wat je dan leest op Social Media is dat er behoefte schijnt te zijn om bij elkaar te zitten onder het genot van een biertje en samen “leuke” dingen te doen. Dan denk ik meteen, wordt dan lid van een studentenvereniging, van een dispuut of van mijn part van de padvinderij en ga lekker aan het kampvuur zitten. Maar bij een serieuze politieke partij zou geen plaats moeten zijn voor dit soort extreme ideeën. Ik geloof echt dat de jeugd de toekomst heeft en dat ze veel meer betrokken zouden moeten zijn bij politiek. Het gaat per slot van rekening zeker ook over hun toekomst. Maar dan liefst rationeel en zeker niet extreem. En dat extreem betreft wat mij aangaat zowel Links als Rechts in het politieke spectrum.

Enfin, u ziet genoeg om het nieuws te vullen. Hopelijk kunnen we er binnenkort hartelijk om lachen. Maar nu nog even niet. Het gaat hier per slot van rekening over “de bestuurders” van de bv Nederland. In ieder geval de gekozen volksvertegenwoordiging. En dan is het toch wel van belang dat onze inwoners op zijn minst een beetje vertrouwen in hebben.

Wat mij betreft even genoeg Landelijke besognes. Wat gebeurde er de afgelopen week in ons eigen Mooi Overijssel. Uiteraard was er spanning over het al dan niet verbieden van het carbidschieten door het Veiligheidsberaad. Gelukkig, zeker voor de grote horde carbidfans, kwam er geen algeheel verbod. Ik denk dat we er dus van uit mogen gaan, dat op die plekken waar al sinds jaar en dag carbidschieten als culturele topsport op de agenda staat, dit ook de komende jaarwisseling wordt toegestaan.

Afgelopen vrijdag had ik het genoegen om via vergaderen op afstand nog beter geïnformeerd te worden over de voor- en nadelen van het gebruik van waterstof. Specifiek als het gaat om het gebruik als auto brandstof. In heel Overijssel is er tot op heden nog geen waterstof tankstation te vinden. Het mooie is dat men nu bezig is met het voorbereiden om een aantal waterstoftankstations in Overijssel van de grond te krijgen. Met name in Steenwijkerland is men hier al heel ver mee en ook Deventer staat te trappelen. Tussen de twee waterstofvergaderingen in, was ik weer te gast bij Bert en Loes van RTV Oost in het programma Goeiemorgen Overijssel. En dat is toch stiekem wel heel leuk om te doen.

Dinsdag was voor mij echt “de kers op de taart”. Ik mocht als Statenlid de vrijwilligersprijzen in Steenwijkerland uitreiken. Ik mocht dit doen met Paula Bierma van Sociaal werk De Kop en het moest geheel Coronavriendelijk. Het werden dus huisbezoeken bij een drietal vrijwilligers, Lucie Horn, Peter Bandingra en Roxy Rutten. Vrijwilligerswerk wordt niet betaald omdat het onbetaalbaar is wordt vaak gezegd, maar dat is het ook. Of je nu, zoals Peter, al meer dan 12 jaar je ziel en zaligheid stopt in de plaatsing van de juiste vrijwilliger op de juiste plaats, of dat je, zoals Lucie, al je vrije tijd steekt in de bibliotheek of de galerie, of, zoals Roxy, als (nu) achttienjarige je vrije tijd opoffert om spelletjes te spelen met een 94 jarige dame. En dit waren alleen de prijswinnaars van dit jaar in de gemeente Steenwijkerland. En Nederland draait op vrijwilligers. Dus wat mij betreft is een diepe buiging voor iedere vrijwilliger op zijn plaats. Dinsdagavond had ik een digitale vergadering over Europese fondsen voor onze economie. En dat stond er voor Overijssel niet best voor. Vanmorgen kreeg ik een telefoontje van de Gedeputeerde Eddy van Hyum dat we toch iets gecompenseerd gaan worden, maar het gaat wel om minder geld dan we eigenlijk zouden moeten krijgen.

Woensdag was de grote informatiesessiedag. Ria begon met een “bomensessie” niet onaardig bedoeld. Verder mocht ze aan de gang met het PIP (Provinciaal Inpassingsplan) over de Wieden, over veenheidegebieden en met het “Samen werkt beter” samenwerkingsverband. Chilion ging aan de slag met burgerparticipatie, de culturele sector en kernenergie. En ikzelf werd nog beter geïnformeerd over biomassa, de omgevingsvisie, thorium als mogelijke energiebron, het rekenkameronderzoek over economie, droogte, hitte en wateroverlast en als laatste samen met Chilion over de (on)mogelijkheden van kernenergie.

Donderdag (vandaag) heeft Ria nog een sessie Platteland.  Morgen voor mij een voorbereidend gesprek met Bouwien Rutten van de CDA over onze insteek waterstofstrategie, een Webinar over vervoer over water en uiteraard weer het hoogtepunt van de week, het bespreken van deze week bij Bert en Loes. Maandag mag ik (ook weer digitaal helaas) in gesprek met jongeren in het Nationale jeugddebat. Verder voorbereiden voor de Staten woensdag. Woensdag de gehele dag commisiedag en dan zit ook die week er weer op. Op donderdag mag ik dan deze column weer het licht doen zien.

Wat heb ik nog meer te melden. Onze website ziet er weer een stuk beter uit. Chilion heeft met behulp van foto’s van mijn goede vrienden Jaap en Marja Koole de website nog mooier gemaakt. En ik ga verder in het boek van Geert Dales, Tien zetels, want daar kun je als politicus wel wat lessen uit leren.

Ik wens jullie alvast een fijn weekend, tot de volgende Keek, Fred.

Volgs ons ook op