Keek op de week (week 50).

Week 50. De week waarin Sinterklaas het land heeft verlaten en de Kerst massaal de huiskamers bestormt. De week waarin de laatste Statenvergadering van 2020 plaatsvond. De week, waarin het Coronavirus toch niet echt op de terugtocht leek, er zelfs wordt gesproken van een komende derde golf. De week waarin de gehoopte versoepeling van de regels uitbleef. Met grote gevolgen voor bijv. de horeca en de cultuursector. Maar ook voor de gezamenlijke Kerstviering, omdat je echt nog maar drie mensen tegelijkertijd bij je thuis mag ontvangen. De week waarin het aantal uit te leveren vaccinatiemiddelen lager bleek dan verwacht. De week waar in Groot Brittannië de eerste vaccinatie tegen COVID-19 werd gezet. De week waarin bekend werd gesteld dat in de Veiligheidsregio IJsselland ook het bezit van vuurwerk strafbaar kan zijn. Kortom een week waarin weer genoeg plaats vond.

Zo was dit ook de week dat Mark David Chapman al 40 jaar in de gevangenis zat. Chapman wie was dit ook al weer? Mark David Chapman is de moordenaar die op 8 december 1980 de legendarische Beatle John Lennon in koelen bloede dood schoot in New York. John Lennon was echt een pop muzikant pur sang. Imagine was één van zijn grootste succesnummers, een nummer wat in de Kerstdagen heel veel gedraaid wordt. Het vreemde is echter dat Chapman in eerste instantie maar 20 jaar gevangenisstraf opgelegd kreeg, maar dus nog steeds in hechtenis verkeert. Het nummer Imagine houdt de herinnering naar John Lennon in ieder geval levend. Ook nu nog 40 jaar na zijn dood. Iedereen, oud en jong, kent de bekende foto van hem en Yoko Ono in het Hilton Hotel in Amsterdam van 50 jaar geleden. Het nummer Imagine stond 5jaar geleden nog nummer 1 in de Top 2000. En dit nummer blijft ieder jaar in de hoogste regionen hangen.

Net als Queen met Bohemian Rhapsody. Vorig jaar nog onbetwist nummer 1, dit jaar, tot grote schok voor velen, van de troon gestoten door Danny Vera met het nummer Rollercoaster. Waarom die schok zo groot is kan ik niet zo goed volgen. Het nummer Rollercoaster vind ik een geweldig nummer. Dat het hier een Nederlandse (Zeeuw) artiest betreft vind ik extra mooi. En het betreft een nog levende artiest en dat geeft hoop voor de toekomst.

Muziek schijnt sowieso voor enorme schokken in bepaalde kringen in de samenleving te kunnen zorgen. Zo beweren boze tongen dat de breuk bij het FvD ontstond door de muziekkeuze bij het “samensmeltingsdiner”. Waar Thierry Baudet het liefst Mahler hoorde zou Joost Eerdmans tot frustratie van Baudet moderne muziek willen draaien. Met als effect een knallende ruzie, waarvan de gevolgen breed zijn uitgemeten en waarvan ik uit ga dat ik die hier niet verder hoef toe te lichten. Dat het dinertje iets meer was dan junkvoedsel van een keten met een grote M kon je ook wel opmaken uit de krantenkoppen waarin gewag gemaakt wordt van grote borden kreeft. Voedsel wat de gemiddelde Nederlander nu niet vaak tot zich neemt, een tikkeltje elitair dus.

En er kwam deze week nog meer elitair nieuws naar buiten. Dit keer bij D66. De (bij D66 aanhangers) gedoodverfde troonopvolgster van onze MP Mark Rutte, mevrouw Sigrid Kaag wilde graag een statement maken over de kansen van vrouwen in onze maatschappij. En dat die kansen alles te maken hebben met keuzes die je dan moet maken. Zo moest zij, gaf zij aan, de enorme keuze maken waar ze zou gaan studeren. Ze woonde toen in Caïro en de keuze bestond uit de universiteiten van Oxford, Cambridge en Exeter. Hoe zeer ik mevrouw Kaag ook waardeer voor haar studietalenten, ik kan mij toch niet aan de indruk onttrekken dat de vergelijking die zij maakt bij het gros van de Nederlandse dames echt niet aankomt. Voor dit soort elitaire keuzes wordt 99,99 % van de aangesproken groep niet gesteld. De keuzes waar men voor wordt gesteld zijn vaak veel basaler. Volgens mij blijkt ook hier weer uit hoe ver van de rauwe werkelijkheid Haagse politici staan.

Helaas kwam er politiek gezien deze week nog meer slecht nieuws naar buiten. Vandaag (Donderdag 10 dec.)  beslist de kamer over een voorstel van Carola Schouten over de stikstofaanpak. De coalitie gesteund door de SP, SGP en 50PLUS wil een aanpak waarvan het nu lijkt dat de natuur versneld voorrang gaat krijgen op landbouw en veeteelt. In ruil voor steun gaat Schouten nieuwe doelen in de stikstofwet opnemen. Er komt voor 2025 een nieuw tussendoel. In dat jaar moet 40 procent van de stikstofgevoelige natuur weer gezond zijn. Boven het oude doel voor 2030 (50 procent) komt er nog een doel voor 2035: 74 procent. Dat komt neer op een halvering van de totale stikstofuitstoot in Nederland. Ik hoop echt dat dit niet ten koste gaat van de woningbouw of onze agrariërs. Ambitie voor natuur is echt niet verkeerd, maar een goede balans is m.i. beter.

Dan ons eigen Provinciaals politieke nieuws. Vorige week waren we euforisch over de toekomstige aanpak van de N35. Alleen Haarle kwam er slecht van af. Deze week werd duidelijk dat er ook geld zou worden uitgetrokken voor Haarle. En in de PS vergadering van woensdag 9 december werd de Motie aanpak ongelijkvloerse kruising voor fietsers met algemene stemmen aangenomen.

Deze laatste Statenvergadering was op zich niet zo spectaculair. En deze duurde ook niet zo lang, slechts vijf uur. En dat is echt heel weinig voor een Statenvergadering. Er waren relatief veel hamerstukken, dit zijn stukken die in voorbereidende commissies al voldoende zijn behandeld en waarvan de Staten het over het overgrote deel eens zijn. Er waren maar twee onderwerpen en een vijftal moties vreemd waarover moest worden vergaderd.

De eerste betrof het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) Wieden. Onze fractie, bij monde van Chilion, heeft nog geprobeerd om deze PIP van de agenda af te krijgen, met als reden dat zowel de gemeente Steenwijkerland als ook de riettelers te weinig hadden kunnen participeren. Helaas dachten andere partijen daar anders over. Gevolg was dat deze PIP met 36 stemmen voor en 9 tegen is aangenomen.

Verder werd ook het zeer belangrijke statenvoorstel over een robuuste Drinkwatervoorziening aangenomen. Het belang hiervan is, gezien de droogte de afgelopen zomers, zo groot dat ook dit voorstel met algemene stemmen is aangenomen.

De moties vreemd over Haarle (algemene stemmen aangenomen), Zwarte Piet in bibliotheken (verworpen), wandelnetwerk (aangehouden), open stellen 1e klas voor iedereen (verworpen) en vogelgriep (verworpen) sloten deze vergadering om iets over 18.00 uur af. Wilt u de vergadering, of delen daarvan terugkijken, u vindt de link op deze website onder het kopje agenda. Daar vindt u ook de data voor de komende vergaderingen terug.

Verder was onze agenda de afgelopen week gevuld met een digitale bijeenkomst (ja weer) over waterstof, het uitreiken van de Overijsselse vrijwilligersprijs op 7 december in Staphorst (zie nieuws) en onze fractie vergadering.

De komende periode begint langzaam richting Kerst reces te gaan. Maar toch zitten we nog niet stil. Vanmiddag (donderdag), zijn er nog een tweetal web seminars; innovatie lab en bedrijventerreinen. Vrijdagmorgen om ongeveer 10.15 bespreking van de week met Bert en Loes, maandag om 17.00 uur bij RTV Oost televisie (thuis in Overijssel) als “stamgast”, dit wordt de eerste keer dus ik ben benieuwd, woensdag 16 december de digitale woonkeuken, een digitaal werkbezoek aan Arriva en een ingelast Presidium.

En zoals u gewend bent, daarover volgende week meer. Tot de volgende week, tot de volgende Keek!

Fred

Volgs ons ook op