Keek op de week 51.

De laatste Keek van dit kalenderjaar. Op het Provinciale politieke front staat de komende weken niet zo veel meer te gebeuren. Het Kerstreces (vergadervrije periode) is dan ook aangebroken. Onvoorziene omstandigheden daar gelaten natuurlijk. Pas op 6 januari 2021 staat de eerste activiteit weer op de Statenagenda. Namelijk een woensdag gevuld met informatiesessies. U kunt de agenda van de komende periode hier op onze website raadplegen. Komt er dan geen Keek meer uit tot die tijd? Dat laat ik afhangen van hetgeen er in de bv Nederland gebeurt. Als er voldoende te vermelden staat, kan en wil ik er natuurlijk niet om heen.

Volgende week is het Kerstmis. Van huis uit is de komende periode er één van gezelligheid en warmte. Versierde straten en etalages. Huizen waarin een Kerstboom staat. In aanloop naar de Kerstdagen worden mensen uitgenodigd, er worden cadeautjes ingepakt en men is bezig met de voorbereidingen voor het Kerstdiner, waarin men gezamenlijk de Eerste of Tweede Kerstdag dineert. Van huis uit wel, ja, maar dit jaar is alles anders. Maximaal 3 gasten bij je thuis ontvangen op één van de Kerstdagen. Maar wie dan? Hoe maak je de keuze? Als je twee of meer kinderen hebt mag je dan maar één partner uitnodigen. Of als je samenwoont en van beiden leven de ouders nog, wie komt er dan niet? Heel vervelende keuzes. En die gezellige winkelstraten of Kerstmarkten? Dit jaar niet. Corona maakte alles anders. Afgelopen maandag maakte onze MP, Mark Rutte, vanuit het torentje de regels bekend. Een totale lockdown tot 19 januari. Alleen essentiële winkels mochten nog maar open vanaf 24.00 uur die dag.

Maar wat is essentieel? De Hollandse koopmansgeest of de door Mark Rutte normaal geroemde VOC mentaliteit werd onmiddellijk zichtbaar. Ondernemers zijn nu eenmaal innovatief en creatief. Zoals de horeca al enige tijd hun grenzen verlegd heeft naar bezorg- of afhaalmaaltijden, ging ook de detailhandel creatief aan de slag. Met afhaalloketten, thuispas mogelijkheden voor kleding etc. Allemaal prima voorbeelden van de Hollandse ondernemingsgeest. Toch waren er ook grootwinkelketens die echt de grenzen opzochten. De voorbeelden van de Hema (essentieel in de worst- en tompouceverkoop), de Action (wij verkopen ook wasmiddelen) en de Wibra zijn ons bekend. Dat schoot natuurlijk niet op, nee, sterker nog, het schoot compleet het doel voorbij. Dus werden, m.i. terecht, de touwtjes strakker aangetrokken.

Iedereen mag van deze maatregelen vinden wat hij of zij wil. Maar ik begrijp het wel en heb er ook begrip voor. Niet voor alle maatregelen, maar wel voor het gros daarvan. De zorg staat gewoon ernstig onder druk. En diegene die alleen maar refereert aan het relatief kleine percentage slachtoffers heeft het naar mijn mening niet goed begrepen. Het gaat in de zorg niet alleen om de besmette Corona gevallen. Nee door de (grote) toeloop van Covid-19 slachtoffers komt ook de reguliere zorg onder druk te staan. Een bed kun je namelijk maar aan één patiënt vergeven.

Ik schreef net al dat ik begrip heb voor de meeste maatregelen. Echter er zijn er ook bij waar ik mijn vraagtekens bij stel. Bijvoorbeeld het op stel en sprong voortijdig sluiten van de (basis)scholen. Als de scholen worden aangemerkt als besmettingsbron snap ik het wel, maar de opmerking dat dit was gedaan om ouders te dwingen thuis te werken, was wat mij betreft een wat minder briljante opmerking. En ook de maatregel om in hotels de roomservice te sluiten en gasten het eten in het hotel op te laten halen is een rare. Eén medewerker van het hotel die eten rondbrengt geeft minder bewegingen dan meerdere gasten die het eten komen ophalen. Hoe je het ook wendt of keert, ik denk dat de meesten onder ons het met mij eens zijn dat er in ieder geval wat moest gebeuren. Laten we hopen dat deze maatregelen zorgen voor besmettingsvermindering. En als we in het nieuwe jaar kunnen aanvangen met vaccineren, dat dan dir virus verslagen gaat worden. Zodat we daarna weer over kunnen naar een normale samenleving. Ook al zal deze wellicht toch anders zijn dan wij tot mei van dit jaar nog dachten.

Maar er was toch ook nog wel ander nieuws de afgelopen week? Jazeker. Zo gaf Hugo de jonge zijn CDA lijsttrekkerschap op. Zijn aangegeven reden was het niet kunnen combineren van zijn drukke ministerschap met het uitvoeren van de taken als lijsttrekker. Hoe doet Mark Rutte dat dan, vraag ik mij af? Je zou verwachten dat de nieuwe lijsttrekker dan Peter Omzigt zou worden. De afgelopen lijsttrekkersvergadering verloor Peter maar nipt. Maar nee, het wordt nu Wobke Hoekstra. Dat lijkt in eerste instantie wat vreemd, maar iedereen schijnt er vrede mee te hebben.

Als voorschot op de verkiezingen maakte de VVD nog het statement ook wel met Groen Links te willen regeren. En die snap ik wat minder. Ook al vind ik wel dat de VVD wat opgeschoven is naar de linkerkant van het politieke spectrum, deze had ik niet direct zien aankomen. Is het regeren dan echt zoveel belangrijker dan je basisbeginselen? Zo komt er echt ruimte aan de rechterzijde. De vraag is welke partij deze ruimte gaat claimen de komende verkiezingen. Veel kiezers vinden de PVV te radicaal. Het FvD leek dit hiaat te gaan vullen, maar wist de afgelopen weken de kiezers, in ieder geval veel van hen,  van zich af te stoten. En meer grotere partijen op rechts zijn er (nog) niet. Wel een aantal nieuwkomers, maar die zullen zich eerst moeten bewijzen en invechten in het huidige speelveld.

Genoeg Haagse politiek. Ook in de Provincie gebeurde er best wel wat zaken. Zo speelt het Carbidschieten nog steeds een rol. Gaat dat nog door en zo ja waar en hoe? In de Veiligheidsregio IJsselland wel, maar onder strikte voorwaarden.  Denk aan de tijden waarop, de locaties en met hoeveel personen. Twente heeft op dit moment van schrijven nog niet alles bekend gesteld. Maar ook het geestelijk welzijn wordt dit jaar anders. De Katholieke kerk heeft al aangegeven geen grote missen te willen houden en ook burgemeester Bort Koelewijn van Kampen heeft de bijeenkomst “Laat ons aanbidden” in Kampen verboden.

Verder kwam gisteren ook nog de fietsenstalling onder station Zwolle ter sprake. Er dreigt een financieringstekort. De NS zou deze stalling exploiteren, maar het schijnt toch niet uit te kunnen. De gemeente zou al ieder jaar geld bijpassen, maar dat blijkt ook nog niet voldoende te zijn. Ze zoeken nu een andere geldschieter. Ben benieuwd wanneer ze bij de Provincie aan gaan kloppen.

Ook branden werden de afgelopen week een aantal malen benoemd. Zo was in Enschede de 50e autobrand dit jaar. Maar er zou geen link zijn met een pyromaan. Wat dan? 50 brandstichters of vatten auto’s spontaan vlam? Ik weet het niet. Maar ook de, door de RDW goedgekeurde, opvolger van de Stint, weet u nog die elektrische bolderwagen die afgekeurd was na het heftige ongeluk, vloog in Wierden spontaan in brand, nog voor de ingebruikname. Hier zou het gaan om zelfontbranding van de batterij.

De afgelopen week was voor de fractie heerlijk rustig. Met uitzondering van de vorige week gememoreerde Webinars en het ingelaste Presidium. En zoals gezegd blijft het rustig de komende periode. Wel had ik afgelopen maandag mijn eerste gastoptreden als stamgast bij het televisieprogramma “Thuis in Overijssel” van RTV Oost. Een uitzending die compleet in het licht van de uitgelekte Coronamaatregen stond. De link naar deze uitzending vindt u hier: https://fb.watch/2qSJXks1Uz/

Uiteraard blijf ik ook betrokken bij het vrijdagmorgenprogramma van Bert en Loes (Goeiemorgen Overijssel), zolang ze me willen hebben in het item “bellen met Fred”.

Eigenlijk had ik ook nog een terugblik op het afgelopen jaar willen doen, maar dat verschuif ik maar naar een andere keer. Wel wil ik hier mijn fractiegenoten danken voor de wijze waarop ze het mij mogelijk maken om politiek te bedrijven. Alleen zou ik dit nooit kunnen. Dus Jolanda, Kees, Ria en Chilion, heel erg bedankt voor de ondersteuning en de wijze waarop wij samen kunnen werken aan een mooier Overijssel. Ook wil ik dank zeggen aan Jaap en Marja Koole die geheel belangeloos de prachtige foto’s aanleveren die bovenaan deze pagina’s prijken. En als laatste wil ik onze volgers danken. Maar uiteraard wil ik ze ook het allerbeste wensen voor het komende jaar. En dat doe ik graag namens de gehele fractie met bijgaande digitale Kerstkaart.

Tot de volgende Keek, tot volgend jaar, Fred.

Volgs ons ook op