Keek op de week 2.

Keek op de week 2. 14 januari 2021.

Wederom een beschouwing op de afgelopen week. Sinds vorige week beweegt er weer voldoende op het politieke front. Om maar met de USA te beginnen, daar is men, een week voor de inauguratie van de nieuwe president Biden, hard bezig om een impeachement  tegen de huidige POTUS, Donald Trump te organiseren. Een afzettingsprocedure dus. Nu lijkt dat wellicht wat overbodig een week voor de inauguratie, echter mocht het impeachement er door komen, dan verliest Trump nogal wat privileges. Geen reizen meer met de regeringsjet, geen bewaking door de secret service, een financieel gat, al zal hij daar niet echt mee zitten met zijn kapitaal, maar hetgeen hem het meest zal dwars zitten is het feit dat hij niet meer mee mag doen met volgende presidentsverkiezingen. En hij loopt meer kans om gedagvaard te worden in mogelijke rechtszaken tegen hem. Het opvallendste nieuws trouwens vond ik het feit dat Trump zijn spreekbuis kwijtraakte. Zijn Twitteraccount werd geblokkeerd, gevolgd door andere social media zoals Instagram bijv.

The American Eagle, met dank aan Jaap Koole.

Deze afzettingsprocedure staat overigens in schril contrast met hetgeen in onze lage landen gebeurt. Onze MP Mark Rutte heeft duidelijk aangegeven niets te zien in aftreden vanwege de toeslagenaffaire. En ook de rest van het kabinet inclusief Wobke en Wiebes zitten naar hun mening hoog en droog op het pluche. De enige, en dat heeft best wat moeite, pijn, bloed, zweet en tranen gekost, die nu wel terugtreedt is Lodewijk Asscher. Hij heeft vandaag zijn lijsttrekkerschap teruggegeven. En al ben ik absoluut geen PvdA fan, dit getuigt in ieder geval van voortschrijdend inzicht.

In Den Haag was men deze week natuurlijk weer uitermate druk met het lekken van de Corona maatregelen. Er zijn nog steeds mensen van mening dat dit per ongeluk gebeurt, maar ik ben er heilig van overtuigd dat dit een bewuste keuze is om de goegemeente alvast op te warmen voor de komende situatie. Er wordt ook gezinspeeld op een avondklok, maar dat wordt nog tegengehouden door de Kamer. De Lockdown is in ieder geval weer met drie weken verlengd. En dat doet het meeste pijn bij het MKB. Ondernemers vallen steeds in een dieper gat. En de steunmaatregelen zijn sympathiek echter bij verre na niet voldoende.

Verder vond de heer Knot van de DNB (de Nederlandse Bank) het een goed plan om huisbezit te gaan belasten in box 3. Ik begrijp op recht niet waar hij het gore lef vandaan haalt. Ten eerste gaat hij er helemaal niet over en ten tweede is wonen een recht. Soms besluipt me het gevoel dat hij niet een dubbele, maar een vierdubbele agenda heeft. Hij staat namelijk ook pal tegen het verhogen van de rekenrente waardoor pensioenfondsen al meer dan tien jaar niet kunnen indexeren terwijl het geld in de pensioenpotten niet over de plinten maar al bijna over de dakgoten gutst. En als je denkt dat dit het gekste feitje was deze week dan heb je het mis want die prijs gaat naar Indy, een 23jarige studente, die een genderneutraal kaartspel wel een goed plan vindt. Het wachten is op een kaartspel met klaver en schoppen in een rode kleur. Een goede tweede op deze ranglijst was trouwens rapper en woordkunstenaar Akwasi. Dit door zijn actie om een interview met een verslaggever van radio1 (EO) af te breken, te eisen dat de opnames werden gewist en het afpakken van de computerapparatuur.

En in Overijssel? Nou in Twente luiden ze de noodklok, want, ook al lopen de COVID-19 besmettingen terug, men gaat er van uit dat de meer besmettelijke Engels/Zuid Afrikaanse mutatie van het virus ook in Twente rondzwerft. Maar er was meer. De dood van een 14 jarig meisje (Lotte) in Almelo, houdt de gemoederen bezig en terecht. De mogelijk betrokkenen een vader en twee minderjarige jongens zijn aangehouden en zitten voorlopig nog veertien dagen in voorarrest. En dan Vroomshoop. Relletjes en opgeschoten jeugd is daar aan de orde van de dag.

Maar ook politiek begint het jaar niet echt rustig. Ik was zelf nogal verbaast over de draai van de CDA in het Lelystad luchthaven verhaal. Ik was er van uit gegaan dat de Overijsselse tak fel tegenstander was van de opening van Lelystad. Echter op het CDA congres maakten ze toch een kleine draai. Ze zijn nog steeds tegen laagvlieggebieden, maar ze stellen zich wel wat coöperatiever op. Ja het is verkiezingstijd natuurlijk en de landelijke politiek wordt dan toch wat belangrijker. En ook D66 Overijssel zit vol in de verkiezingsretoriek. De partij die hun eigen kroonjuwelen, het referendum, de nek om draaide is nu in Overijssel in één keer voorstander van een burgeramendement. Ja je moet wat om stemmen binnen te hengelen. Verder hebben we weer een nieuwe partij in Overijssel de Onafhankelijke Conservatieve Liberalen (OCL). Het gaat hier om de afscheiding van het FvD, die landelijk deels zijn aangesloten bij Code-Oranje en deels bij JA21. Ik denk dat er inhoudelijk weinig veranderd bij deze fractie de komende tijd, in ieder geval niet voor 17 maart. Het is ook voor hen te hopen dat de rust nu even neerdaalt.

We hadden woensdag van 09.30 uur tot 21.45 uur een viertal Commissievergaderingen. En ik had het geluk om, in tegenstelling tot burgerstatenlid Ria Smit die alleen in de ochtend was ingeroosterd, de hele periode te mogen uitzitten. In een live commissie is dat al moeilijk, maar achter een beeldscherm….

We hebben in ieder geval gesproken over de stikstofproblematiek, het uitdaagrecht van inwoners als extra participatie instrument, milieu en energie en dan specifiek de RES problematiek en de omgevingsvisie v.w.b. bouwen en Retail. Het energie deel was zeker actueel gezien de krantenberichten van afgelopen zaterdag. Het is ook niet niks; Verrommeling dreigt en persoonlijk wordt ik ernstig nerveus als men in respectievelijk Twente 62 torenhoge windturbines en 2275 voetbalvelden zonnepanelen en in West-Overijssel 82 turbines en 2400 voetbalvelden vol panelen wil wegzetten. Persoonlijk zie ik toch meer in de (midden)lange termijnoplossing van Thorium of kernenergie.

Maar het meeste verrast was ik door het gisteren uitgebrachte rapport over de mogelijke oorzaken van het debacle kanaal Almelo – de Haandrik. Een vernietigend rapport wat bevestigt wat wij al langere tijd betogen. Een rapport van een onafhankelijk expert die met alle vingers de Provincie als schuldige aanwijst. Voor ons een reden om samen met de PVV en de OCL een spoeddebat aan te vragen. Waarbij ik in ieder geval de mening ben toegedaan dat men nu z.s.m. moet starten met onderzoek naar het faalmechanisme, en niet nog langer wachten. En als de schade echt te wijten is aan de werkzaamheden aan het kanaal, wordt het tijd dat de Provincie het boetekleed aantrekt en de verantwoordelijkheid neemt.

Daarover gegarandeerd binnenkort meer. Wat bracht de week nog meer? Vrijdag weer bij Bert en Loes de bespreking van de Keek. Maandag mocht ik als stamgast opdraven bij het televisieprogramma Thuis in Overijssel, waar ik in gesprek mocht met de CvdK en de gastheer Daniël van RTV Oost. Dinsdag hadden we digitale fractievergadering en we sloten af met een digitale fractie nieuwjaarsborrel. En woensdag zoals gezegd de hele dag commissievergaderingen.   Zoals u gewend bent van ons, geen momentje verveling. Nu voorbereiden op de komende week. Tot dan.

Fred

Volgs ons ook op