Keek op de week 3.

Keek op de week 3. 21 januari 2021.

Er werd nog net geen code Oranje afgegeven, maar het sneeuwde deze week. Niet enthousiast, maar er lag een wit dekentje. 45 miljoen kilo strooizout was er nodig om onze wegen berijdbaar en veilig te houden. Er werden zelfs op sommige plekken heuse sneeuwpopjes gemaakt en er waren zelfs enthousiastelingen die hun schaatsen uit het vet haalden. Maar helaas voor hen, koning winter zette niet door. Nee het werd weer langzaamaan warmer en droger. Maar guur bleef het.

Op het politieke Overijsselse front gebeurde er niet zo veel deze week. Tenminste niet voor iedereen zichtbaar. Er stond ook niet veel op de politieke agenda deze week. Op vrijdag het wekelijkse “bellen met Fred” op RTV Oost en een digitaal gesprek over, ja alweer, waterstof.  En formeel was het dat. Maar intussen draaien de radertjes wel verder. Zo zitten we maximaal in de voorbereiding voor de PS-vergadering van a.s. woensdag. Een vergadering die in eerste instantie er één was van dertien in een dozijn. Echter schijn bedriegt.

Door het vernietigende rapport van Professor dr. Ir. Stefan van Baars, genaamd “Een spoor van vernieling”, is de situatie langs het beruchte kanaal echt in een ander daglicht komen staan. Samen met PVV, FvD en OCL hebben we, zoals vorige week vermeld, dan ook een interpellatiedebat aangevraagd. En dat brengt toch wel flink wat voorbereidingstijd met zich mee. Maar gezien de problematiek bij het huidige busvervoer, moeten we daar ook wat mee. En ook dat stond niet op de agenda. En daar we deze problematiek dermate ernstig vinden, bussen die niet op komen dagen en buslijnen die zijn opgeheven, vonden we het van belang om ook dit op de agenda te krijgen. En de kortste klap is dan ook wederom door middel van het aanvragen van een interpellatiedebat. En met dezelfde partijen dienen we deze dan ook in. Wellicht dat bij andere partijen het hoofdonderwerp de aanschaf van Chinese bussen zal zijn, wij vinden de continuïteit van busvervoer het belangrijkst in deze. De belofte was dat bij het wegvallen van lijnen er meer ingezet zou worden op vervoer op maat, bijv. door de inzet van buurtbussen, en dat komt volgens ons niet helemaal uit de verf.  

En last but not least vinden wij het van belang om voor onze inwoners inzichtelijk te maken wat de impact op de omgeving zal zijn indien men meer dan euromasthoge windturbines of hectares grote zonnevelden inpland. Zoals we vorige week konden horen is de energietransitie een verdienmodel geworden. Een verdienmodel waar miljoenen euro’s subsidie wegstromen naar het buitenland en de grote energiereuzen. Zij de lusten en onze inwoners de lasten. Echter veel van onze inwoners realiseren zich vaak te laat wat de impact op de omgeving is en wat voor enorme horizonvervuiling er op hun af komt. Te vaak worden alleen de voordelen geschetst zonder eerlijk de nadelen te benoemen. En daarom dienen we samen met de OCL, de PVV, het FvD en de SP een motie vreemd in om inzichtelijk te maken waar de huidige zoekgebieden voor windparken, windturbines en/of zonnevelden zijn bedacht. En dat zouden wij willen door het plaatsen van zogenaamde “billboards” waarop duidelijk, met plaatjes, de toekomstige situatie wordt afgebeeld.

Dit zuiver om bewustwording te bewerkstelligen. Het wrange is dat bijv. D66 naar aanleiding van ons plan al direct op social media aangaf dat het plaatsen van dit soort borden op zich al horizonvervuiling is. Alsof je het plaatsen van borden ook maar enigszins kan vergelijken met de overlast en horizonvervuiling van meer dan torenhoge windturbines, die je echt op kilometers afstand nog ziet of de landschapsvervuilende zonneparken met een grootte van meerdere voetbalvelden. Enfin het maakt de vergadering van a.s. woensdag er vast niet saaier op.

Het blijft trouwens frustrerend dat, hoe begrijpelijk dan ook, door COVID-19 we nog steeds digitaal moeten vergaderen. Het beste debat, krijg je m.i. door elkaar, bijv. in de Statenzaal, ook recht in de ogen te kunnen kijken. Communicatie is niet alleen spreken, luisteren en begrijpen, maar op zijn minst zo belangrijk is de non-verbale communicatie. Hieruit kun je zoveel meer halen dan wat er gezegd wordt. En dat mis ik bij het digitaal vergaderen. Denk daarbij aan de emoties die een mogelijke inspreker in een zaal wel goed kan laten zien. Ik ben ervan overtuigd dat je dat grotendeels mist bij het debatteren via een beeldscherm. Tot deze week deed ik mijn vergaderingen vanachter mijn laptop. Met kleine beeldjes en een slechte camera. Daar we nog niet van de Coronamaatregelen af zijn heb ik de afgelopen week dan ook benut om mijn werkplek te verbeteren.

Ik heb geïnvesteerd in een betere webcam, een draadloos toetsenbord en muis en, ook niet geheel en al onbelangrijk, een 27 inch monitor. Ik zeg niet dat dit de kwaliteit van mijn werk zal verbeteren, maar ik hoop wel zo nog beter de huidige situatie te kunnen “handelen”. Maar ook met deze verbetering zal mijn grootste uitdaging nog steeds liggen bij het concentreren. Ik bemerk namelijk dat na enige tijd naar het kijken naar postzegelgrote poppetjes op mijn beeldscherm, mijn concentratie afneemt. En vaak moet ik dan nog een paar uur. Dus mijn hoop is gevestigd op mijn nieuwe werkplek.

Maar buiten mijn werkplek en onze mooie provincie om gebeurde er nog wel meer. Zo was er gisteren de inauguratie van de nieuwe US President, Joe Biden. Praktisch alle nog levende voormalige presidenten waren daarbij aanwezig. Nou alle? Donald Trump had ervoor gekozen om een uur voor de ceremonie voor de laatste keer de Airforce One te gebruiken. Deze keer om naar Florida te vliegen, misschien wel om weer eens te gaan golven. De inauguratie was Coronaproof georganiseerd, er waren veel militairen en veiligheidstroepen op de been en het belangrijkste; er waren geen ernstige ongeregeldheden. Het mooiste aan de inauguratie vond ik de oproep van de nieuwe president om te stoppen met het uit elkaar spelen van aan de ene kant de Republikeinen en aan de andere kant de Democraten, maar om de handen ineen te slaan. Een wens waarvan ik hoop dat deze echt bewaarheid wordt.

En laten we het niet vergeten, ook in ons eigen land gebeurde voldoende. Het kabinet trad af. Maandag ging onze Mark op de fiets naar Huis ten Bosch om het ontslag van het kabinet aan de Koning aan te bieden. We hebben dus nu een demissionair kabinet. Gelukkig hoeft dat geen gevolgen te hebben voor het bestrijden van de Coronacrises. Anders dan Lodewijk Asscher, blijven Wobke Hoekstra en Mark Rutte wel lijsttrekker voor de komende verkiezingen. Daar kun je van alles van vinden, zeker na het debat over de toeslagenaffaire, maar het blijft toch echt aan de partijleden van de CDA en de VVD wie hun lijsttrekker is. En ben je het daar niet mee eens dan kun je dat bij de komende verkiezingen op 15, 16 en 17 maart duidelijk maken met het bekende rode potlood.

Dan stond er gisteren, woensdag 20 januari, nog een klein stukje in de kranten over de pensioenpotten. En de kop: “Pensioenen van miljoenen Nederlanders zijn in gevaar” gaf deze keer toch een wat ander inzicht dan alle voorgaande berichten. Waar wij al langer van overtuigd zijn, dat de pensioenpotten overvol zijn, wordt nu eindelijk ook erkend door de grootste pensioenfondsen ABP en PMT. Eindelijk wat verweer tegen de desastreuse pensioenvisie van Wouter Koolmees en vriend Knot van de DNB. De voorzitter van het ABP, Corien Wortmann geeft nu eindelijk toe dat de afgelopen tien jaar enorme rendementen zijn gemaakt. Alleen de afgelopen drie jaar (crisis???) al 100 miljard (100.000.000.000) euro. En ze geeft aan dat het niet mogen indexeren slechts wordt ingegeven door de irreële opgelegde rekenrente. Het is te hopen dat de schellen nu eindelijk van de ogen vallen bij de betrokken bewindvoerders.

En dan ontkom ik er niet aan. COVID-19! Om te beginnen met het vaccineren. De positieve uitleg van Hugo de Jonge ten spijt, het vaccineren loopt nog niet echt lekker. Waar Israël koploper is in razendsnel vaccineren en waar het Engelse leger de organisatie en logistiek in Groot-Brittannië op zich heeft genomen, waardoor de vaccinatie daar ook op schema ligt, staat Nederland op een schamele één-na-laatste plek. En persoonlijk vind ik dat beschamend.

Dan rukt de Engelse variant van het virus op. Ook al blijkt dat niet uit de huidige besmettingscijfers. Dus moet er wat gebeuren. Maatregelen lekken eerst weer uit, opwarmen noemen we dat, en vervolgens worden deze in een persconferentie geformaliseerd. Deze keer mag de Kamer beslissen over de volgens hen ingrijpendste maatregel; de avondklok. Ikzelf kom de laatste tijd bijna nooit buiten tussen 20.30 en 04.30 uur dus voor mij is de impact laag. Anderen zijn eerder getroffen of voelen zich door deze maatregel ernstig in hun bewegingsvrijheid aangetast. Ik heb mij slechts verbaasd over het wel toestaan van de komst van prominenten in talkshows. Maar dat zal alles te maken hebben met de komende verkiezingsstrijd.

Maar hoe ernstig de avondklok ook moge zijn, ik vind het verkleinen van het bezoek van twee personen naar één persoon het meest ingrijpendst. Waarom mag ik niet met mijn echtgenote naar mijn alleenstaande schoonmoeder, terwijl zij wel met haar rollator en de Valys taxi, 120 kilometer enkele reis naar ons mag komen. Aan het eind van de rit komt het op hetzelfde besmettingsgevaar neer, alleen wordt zij er meer mee belast. Het goede nieuws deze week is dat er nu wel rap begonnen wordt met het vaccineren van alleenstaande ouderen in de leeftijdscategorie negentigplus. 

Deze Keek zal ik mijn visie niet geven op de aanbiedingen van kleding van bezorgfirma’s op internet of de mogelijkheden om een uitlaathond te huren of te leasen. Laat ik het voor deze week maar hierbij laten. Tot de volgende Keek.

Fred

Volgs ons ook op