Keek op de week 8.

Keek op de week 8. 25 februari 2021.

Een rustige week. Het is voorjaarsvakantie en ook in Overijssel heeft de politiek reces. Weliswaar alleen maar een weekje, in tegenstelling tot de Haagse politiek, maar toch. Dus valt er over de Overijsselse politiek niet zo veel te vermelden zou je denken. Maar toch gebeurden er nog wel wat zaken. Afgelopen donderdagmiddag mocht ik samen met het jongste Statenlid, Lucas Brinkhuis van Groen Links, jureren bij de debatwedstrijd “Op weg naar het Lagerhuis”. Anders dan andere jaren. Door Corona dit jaar geen samenzijn in het Provinciehuis en geen grote debatten. Nee dit jaar twintig Overijsselse studenten die, in vier rondes, ieder een speech (de zogenaamde V-rede) van twee minuten mochten houden. En dan voor de camera, dus op afstand. Toch is ook dit leuk om te doen, zeker gezien de aanwezige kwaliteit die tentoongespreid werd. De winnaar dit jaar was heel terecht Jente. Maandagavond mocht ik bij “Bij Oost vandaag” aanschuiven als stamgast. Onderwerpen uiteraard de uitgelekte versoepelingen en de vraag of de moordenaar van de Kerstmoord, Wim V, wel zelfstandig had mogen wonen. En eigenlijk zou daarmee deze politieke week voor mij als Statenlid, maar ook voor onze fractie gereed zijn.

Maar de wereld draait door. Dus ook in onze mooie Provincie. Sommige zaken krijgen veel, andere zaken weinig aandacht. Laten we er eens een paar belichten. De WOZ-waarde bijvoorbeeld. Iedereen die in een huis woont krijgt er mee te maken. Een schatting van de waarde van je huis. Ieder jaar gaat deze omhoog. Logisch omdat het aannemelijk is dat ieder jaar je huis in waarde stijgt. En daar plukt ook de Staat de vruchten van. Door daar belasting over te heffen. De gemeentes profiteren daarvan en veel gemeentes hebben die inkomsten ook hard nodig. Maar ook wordt de WOZ-waarde gebruikt om bijv. riool- of waterschapsbelasting te heffen. Hoe hoger de WOZ-waarde hoe meer geld er in de kassen van de overheid vloeit. En ik als huiseigenaar snap dat. Maar wat nu als je huis niet in waarde is gestegen? Kan dat dan? Jazeker, denk maar eens aan de huizen van de gedupeerden langs Kanaal Almelo – de Haandrik. U weet wel, die huizen die verzakken, scheuren, onbewoonbaar worden etc. Ook die bewoners en eigenaren werden geconfronteerd met een verhoging van de WOZ-waarde. Empathisch vermogen bij de opleggers van deze belasting is wat mij betreft gelijk aan nul. Iedereen voelt toch met zijn of haar klompen aan dat die waarde niet hoger, maar juist veel lager is geworden. En dan nog durf je deze gedupeerden te confronteren met een verhoging? Ik vind dit te schandalig voor woorden. En ja de gedupeerden kunnen in bezwaar. Maar het had toch ook direct geregeld kunnen worden. Ook hier zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn.

De blauwe envelop van de Belastingdienst heeft meer functies dan alleen het  overbrengen van informatie | De Volkskrant

Het zal u niet zijn ontgaan. Over 20 dagen (tenminste vanaf vandaag 25 feb.) zijn de verkiezingen. En dus is ook de campagne losgebroken. Zover dat kan dan in Coronatijd. De meeste partijen doen het anders dan anders. Minder flyeren, minder aanspreken op markten of in winkelstraten. Wat wel blijft zijn de verkiezingsborden. En zoals altijd ontstaat er wel weer wat wrevel over de plek op het verkiezingsbord of de grootte van de poster. Maar toch is de uitdaging dit jaar net weer iets groter. Met 37 Landelijke partijen is het niet moeilijk te voorspellen dat er vaak te weinig ruimte op de verkiezingsborden zal zijn. Zeker als sommige partijen niet één maar drie posters per bord willen plakken. Of omdat sommige partijen een Poster op A-1 formaat plakken terwijl er maar plaats is voor een A-3 of hooguit een A-2 formaat. En wat gebeurt er dan? En dat gebeurt echt iedere verkiezing weer, partijen plakken hun poster over die van anderen heen. Het is als partij dus echt van belang om niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat te gaan plakken. Het FvD maakte het echter wel heel bont dit jaar. In Hengelo plakten ze zelfs over de privéborden van de SP en de PvdD heen. En dat is echt niet netjes.

Verkiezingsborden van de Partij voor de Dieren en de SP zijn overplakt door Forum voor Democratie (Foto: Ginopress)

Maar ook Landelijk wordt er aan de spreekwoordelijke poten van partijen of functionarissen gezaagd. In de Tweede Kamer gaat men vol op het orgel tegen de verantwoordelijke ministers op Coronagebied. En ook de Kamervoorzitter Arib kreeg unaniem nogal wat te verduren deze week. Ze zou rechtse partijen voortrekken, wat ik nogal vreemd vind voor iemand met PvdA wortels. Kortom de verkiezingen komen eraan.

Dan komen er volgende week versoepelingen op het Coronafront. En onze Mp, Mark Rutte noemde dat meermaals spannend. Dan ga je je afvragen waarom die versoepelingen er dan komen. Pauze loos wordt er gehamerd op het gevaar van de zogenaamde “Britse variant”, maar toch gaan we versoepelen. Je zou haast gaan denken dat je het niet los kan koppelen van de komende verkiezingen. En dan de verlenging avondklok, ook maar voor twee weken, dus net tot vlak voor de verkiezingen. Toeval? Toeval of niet, dat maakt mij persoonlijk niet zo uit. Op drie maart mag ik weer naar de kapper. Na drie maart worden de regels voor veel ondernemers soepeler. Er mogen weer meer scholieren en studenten naar school. En de mogelijkheid voor jongeren om te sporten worden verruimd. Is het dan allemaal pais en vree? Nee. De horeca blijft in de problemen zitten op deze wijze. Zelfs de terrasjes mogen nog niet open, hoe gering de besmettingskans ook is. En met maximaal twee personen per verdieping in je winkeltje, die zich ook nog eens vier uur van tevoren moeten aanmelden, sta je als ondernemer nu ook niet gelijk voluit te juichen. En je zal maar 28 jaar zijn en niet mee mogen sporten met je team omdat je net iets te oud bent. Allemaal nog niet optimaal, maar in grote lijnen echt wel een verbetering.

Wat ook verbeterd is het vaccineren. Afgelopen weekend werd de miljoenste injectie gezet. Dat brengt Nederland in ieder geval nu naar de middenmoot van landen in de aanpak. Maar ja 17 miljoen inwoners a twee vaccinaties, hoelang gaat het dan nog duren. Het eerste Coronageval was gisteren een jaar geleden. Vaccineren doen we nu al twee maanden. Dus er gloort wel licht aan de horizon, maar reden om volop juichend rond te springen is er ook nog niet.

Moet vaccinatie verplicht worden? - Wordt Vervolgd

Dan de komende periode. Morgen RTV Oost; Goeiemorgen Overijssel met Bert en Loes. Dinsdag 2 maart onze fractievergadering ter voorbereiding van de Statenvergadering van woensdag. Een Statenvergadering welke in de streektaal, Nedersaksisch gehouden gaat worden. Uiteraard met vertaling voor diegene die de streektaal niet machtig is. Ook woensdag is er het Presidium. Hierin zal zeker de verharding in de politiek onderwerp van gesprek zijn. Op donderdag een Webinar van de “Woonkeuken”, waar wonen en Retail besproken gaan worden. En vrijdag focussen we op een veilige transitie bij het gebruik van waterstof alsmede op een symposium betreffende het Openbaar Vervoer. Dus na de week reces, gaat de plicht weer roepen.

Tot de volgende Keek, Fred

Volgs ons ook op