Keek op de week 10.

Keek op de week 10. 11 maart 2021.

De laatste Keek voor de Landelijke verkiezingen op 17 maart a.s. Nog zes dagen, of zelfs vier voor hen die al op 15 maart naar de stembus gaan. En door sommige ouderen, die per post mochten stemmen, is het ei reeds gelegd. De afgelopen week was er één die eventueel nog een verandering in het kiesgedrag van de stemmers te weeg zou kunnen brengen.

De campagne ploeterde voort. Maar ja, de partijen kunnen de straat niet goed op. Geen markten of drukke winkelstraten waar men de zwevende kiezer kon overhalen om toch maar op partij X, Y of Z te stemmen. Nee dit jaar moesten we het hebben van vage foldertjes of flyers in de brievenbus (overigens heb ik hier thuis er maar twee gehad, maar wellicht verandert dat de komende periode nog), een overvloed aan spotjes op radio en televisie en debatten of debatjes. En ik weet niet hoe het u verging, maar ik vond het gros van de debatten, zeker die van de “zittende” partijen niet om over naar huis te schrijven. Waar sommige lijsttrekkers zouden kunnen knallen of “shinen”, gebeurde dat naar mijn mening veel te weinig. En dat is terug te zien in de peilingen. Rutte staat mijlenver boven aan. Ondanks het gemopper van heel veel Nederlanders betreffende het gevoerde beleid de afgelopen vier jaar. Maar ja de VVD maakt slim gebruik om Rutte neer te zetten als staatsman. Geen posters met slechts 3 letters of vage beloftes, zoals voorheen, nee Rutte prominent op de verkiezingsborden. Niet het programma, waar het eigenlijk over zou moeten gaan, maar de persoon wordt op het schild gehesen. En ja dat is in deze onzekere periode slim, heel slim. Maar dan verwacht je toch dat de andere partijen daar, nog slimmer, op inspelen? Helaas niets van dat alles.

Ik gaf aan dat ik tot de groep “zwevende kiezers” behoorde. Overigens net zoals 40% van de kiezers. Er zijn dus nog wel wat stemmen te winnen de komende week. En er valt ook wat te kiezen. We hebben het wel over 37 partijen, dus voor ieder wat wils. Ik ben er intussen uit. Ik gaf op social media al aan dat ik twijfelde en dat ik graag nieuwkomers de gelegenheid gaf om aan te geven waarom ik (en met mij dus nog 40% van de kiezers), nu juist op hen zou moeten stemmen. Ook gaf ik aan wat voor mij de belangrijkste punten waren; leefbaarheid, wonen en bouwen, pensioenen en AOW, Defensie en politie, zieken- en ouderenzorg, energietransitie (hoe dan?) en immigratie. Om het kleine partijen gemakkelijk te maken had ik hun getagd, zodat ze zouden kunnen reageren. Slechts vijf partijen namen de moeite om te reageren. En twee daarvan vielen voor mij direct af. Ik heb mij dus nog meer dan gebruikelijk op de verkiezingsprogramma’s van die overgebleven drie partijen gestort. En voor mij komt daar Code-Oranje als winnaar uit. Dus mijn stem gaat naar die partij. Tenminste als er de komende week geen gamechangers voorkomen.

Deze verkiezingen valt mij nog meer op. Er wordt opgeroepen om, als je de lijsttrekker van een partij niet goed genoeg vindt, om op een lager geplaatste op de lijst te stemmen. Dat zou kunnen helpen om iemand met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer te krijgen. Ja dat kan zo zijn voor de grotere partijen, maar voor de kleinere partijen die hooguit één of twee zetels binnenslepen gaat dat echt niet werken. Laat ik een voorbeeld noemen. Mijn oude partij, 50PLUS. Iedereen heeft van de week kunnen zien dat de lijsttrekker, mevrouw Liane den Haan, het niet zo nauw neemt met het door de leden goedgekeurde verkiezingsprogramma. De nummer drie, mevrouw Ellen Verkoelen ging daartegenin, in iedere geval over de koers van de AOW-leeftijd, en dat werd openlijk op de televisie uitgevochten. Daarna volgen er oproepen op social media om dan maar op een lager geplaatste te stemmen. Maar dat gaat niet werken. Als die lager geplaatste de kiesdrempel niet haalt met het aantal stemmen (ik ga uit van meer dan 70.000 stemmen), dan verhuizen die stemmen gewoon naar nummertje één op de lijst.

Nog zo’n fenomeen, de grote hoeveelheid kleinere partijen. Het is goed dat er wat te kiezen valt. Maar realiseer je wel dat als je op een partij stemt die helemaal de kiesdrempel niet haalt, dat je stem dan op de grote hoop terecht komt en daarna wordt verdeeld onder die partijen die het wel hebben gehaald (de zogenaamde reststemmen). En de kans is groot dat jouw stem dan bij die partij uitkomt waar jij zeker juist niet op wilde stemmen. Ook dat was mede de reden waarom ik richting Code-Oranje ga. Ik ga er vanuit dat Richard de Mos voldoende stemmen krijgt om met zijn partij in de Kamer te komen, in tegenstelling tot sommige, voor mij, andere kanshebbers.

Maar hoe was mijn afgelopen week eigenlijk? Nou er was voldoende brood op de plank deze week. Afgelopen vrijdag, na “Goeiemorgen Overijssel” van RTV Oost, mocht ik een Webinar volgen over de, veilige, vormen van het gebruik van waterstof. En eerlijk is eerlijk, ook voor mij, zaten er wat eyeopeners in. Zeker voor wat betreft mogelijkheden voor gebruik als brandstof in plaats van gas. Ria, ons burgerstatenlid maakte zich die vrijdag nuttig met het bijwonen van het OV-symposium van de ROCOV. Maandag ging Ria er weer op de fiets op uit, o.a. om de Vloetbeltverbinding bij Zenderen met eigen ogen te aanschouwen (dit als voorbereiding op de informatiesessies). Ik mocht in de vroege avond weer aanschuiven als stamgast bij Monique van RTV Oost televisie. Er ontspon zich een buitengewoon goed gesprek met de wethouder van Almelo, Eugene van Mierlo, over na scheiding van afval en over de (on)wenselijkheid van een Corona-app. En er was voor mij die avond weinig tijd om te eten, want ik was nog niet terug thuis of ik mocht weer een zoommeeting bijwonen als lid van de focusgroep Omgevingsvisie. De dinsdag was er een digitale bijeenkomst over de Nedersaksenlijn, weer voor Ria, daar zij verkeer en vervoer in de portefeuille heeft. Ik kon mij gelukkig bezighouden met de voorbereidingen voor de informatiesessies van de woensdag.

En dat was wel nodig ook. Totaal 13 onderwerpen stonden er op de agenda. Gelukkig deels onderwerpen die door Chilion of door Ria konden worden gevolgd, maar ook voor mij zaten er acht onderwerpen in betreffende mijn portefeuille. Bij deze technische informatiesessies gaat het niet om het onderlinge debat, maar gaat het om verduidelijking van de ambtenaren naar de Staten over bepaalde onderwerpen. Uiteraard kan PS dan verduidelijkende (niet politieke) vragen stellen. Om er niet te diep op in te gaan, ik startte om 09.30 uur met de eerste informatiesessie en met wat korte pauzes tussendoor sloot ik om 23.10 uur mijn computer af. Ik wil alleen stilstaan bij de laatste informatiesessie, namelijk die over Kanaal Almelo- de Haandrik. U weet dat ik nogal boos was op andere partijen die de mede door ons georganiseerde sessie met de Stefan ten Baars boycotten. En nu werd onze sessie dus nog eens dunnetjes overgedaan. Maar in verkiezingstijd ziet het er natuurlijk goed uit als je partijnaam staat onder de aanvraag van een informatiesessie, zeker bij zo’n belangrijk onderwerp. Daar ik van mening ben dat de onderste steen boven moet komen in dit zorgwekkende dossier, heb ik me dus niet laten verleiden tot het boycotten van deze bijeenkomst. Daarvoor staat er voor de gedupeerden te veel op het spel. Nieuwe inzichten heb ik in ieder geval niet gekregen. Maar ik hoop de andere partijen wel. Crux is of er wel of geen “piping” is ontstaan. Deltares zegt van niet, van Baars en anderen zeggen van wel. En ik ga mee met de verklaringen en uitleg van de heer van Baars. Over twee weken zullen we zien of er voortschrijdend inzicht wordt getoond door het gros van de andere, tot nu toe afhoudende, partijen. Dat dat nodig zal zijn wordt mij steeds duidelijker. Ik krijg nu schaderapporten van gedupeerden onder ogen waar de honden geen brood van lusten. Schaderapporten die uitgaan van schadebedragen van rond de 40.000 euro, bij verzakte gevels, waarvan het in voorkomend geval opvijzelen van de gevel al geraamd wordt op 60.000 euro. Maar ook zo’n zelfde bedrag terwijl de betreffende woning compleet total-loss is en waarschijnlijk zal moeten worden afgebroken. Hoezo een toegezegde “ruimhartige” regeling. Nee we zijn er nog niet. En als het aan Fractie Mooi Overijssel ligt is het laatste woord hier nog niet over gesproken.

Wel vind ik dat ik het laatste woord van deze Keek heb gesproken. Ook al heb ik het nog niet gehad over onderwerpen zoals de door het Rijk opgelegde en in mijn ogen onzinnige windboete die ze de Provincie aansmeren. Wel hebben we daar schriftelijke vragen over gesteld, die ik hier bij zal voegen. Ik wens u komende week veel wijsheid bij het stemmen. Tot de volgende week en tot de volgende Keek. Een Keek waarbij ik verwacht dat de (voorlopige) verkiezingsuitslag we onderwerp van gesprek zal zijn.

\

Fred

Volgs ons ook op