Keek op de week 15.

Keek op de week 15. Donderdag 15 april 2021.

Deze week eens anders dan andere keren. Niet omdat er te weinig gebeurd zou zijn, nee gewoon om eens iets anders uit te proberen. De rode draad is de vogel hierboven. De Fuut. Deze mooie, door Jaap Koole geschoten foto laat de Fuut in al zijn pracht en praal zien. Eén ding valt specifiek op. Zijn, of is het haar, kuif. Het lijkt wel of de Fuut boter op zijn of haar hoofd heeft. Het spreekwoord boter op je hoofd hebben staat dan ook centraal in deze Keek op de week. Wat onderwerpen ter overdenking, ik heb er uiteraard ook een mening over, maar die zal ik niet direct uiten.

  1. Defensie. Defensie beschermt dat wat ons dierbaar is. Zij heeft grondrechtelijke taken. Grosso modo komt het erop neer dat zij ons land moet kunnen verdedigen. Alleen, maar ook in voorkomend geval in NAVO-verband. Ook worden we geacht om indien nodig andere bondgenoten te ondersteunen in de strijd. Het lidmaatschap van de NATO heeft veel voordelen, maar het lid zijn brengt ook verplichtingen met zich mee. Nu hebben we gelukkig al jaren geen vijand meer buiten de voordeur hoeven houden. Maar impliceert dat dan ook dat je niet meer aan je verplichtingen hoeft te voldoen? Werken bij defensie is geweldig weet ik uit ervaring. Maar van arbeidsvreugde alleen kun je niet eten. Het personeel draait al jaren zonder een gedegen cao. De hoogste generaals luiden nu de noodklok. Geen oorlog houdt toch niet in dat je ook geen geld aan defensie hoeft uit te geven? Hoeveel van u hebben een brandverzekering terwijl ze nog nooit brand hebben gehad?
  2. Afghanistan. De NAVO dus ook de USA en Nederland trekken hun troepen terug uit Afghanistan. Zou dit de omstandigheden in dat land verbeteren en mogen meisjes dan nog wel naar school?
  3. De film Srebrenica draait. Lovende woorden, maar toch zetten veteranen zich af tegen deze rolprent. Hoe zou dat komen?
  4. Het vaccinatiebeleid. Nederland bungelt nog steeds onderaan het lijstje als het gaat om de hoeveelheid gegeven vaccinaties. Hoe komt dat?
  5. Bij het vaccineren met Astra Zenica heb je een kans van 1 : 100.000 dat je trombose oploopt. Bent u van plan om zich te laten vaccineren met dit serum? Zo nee, stapt u wel eens in een vliegtuig? Het laatste jaar wat minder gok ik, maar daarvoor? Wist u dat de kans op trombose bij een vliegreis ongeveer 1 : 4.500 bedraagt? Gaat u nu voortaan niet meer met het vliegtuig?
  6. Bijwerkingen van het vaccineren. Maakt u zich ook zo druk over de bijwerkingen bij de COVID-19 vaccins? Heeft u dan ook wel eens de bijsluiter van aspirine en paracetamol gelezen? En blijft u dat medicijn toch slikken indien nodig?
  7. Vaccinatiebeleid. Om de regelgeving rondom de pandemie te versoepelen zouden de meest kwetsbaren het eerst gevaccineerd worden. Dit om daarna sneller de maatregelen af te kunnen schalen. Nu krijgen de Olympische sporters voorrang. Snapt u dat? En welke groepen zijn er nu aan de beurt om eerder gevaccineerd te worden? Heeft u dan wel begrip voor het “voordringen” van Maarten van Rossum?
  8. De wekelijkse persconferentie. U weet wel die waar het nieuws over de maatregelen, die de week voorafgaande al naar buiten zijn gekomen, worden gedeeld met hen die de hele week in winterslaap lagen. Begrijpt u het nog als de ene week wordt gezegd dat we gaan versoepelen en de week daarna het tegendeel wordt verkondigd? En hoe vindt u het dat de vakminister zegt dat we nog niet toe zijn aan versoepelingen terwijl de burgemeesters (en zij gaan er echt over) pleiten om wel te versoepelen?
  9. Tot slot nog een paar Provinciale “boter op het hoofd” situaties. Knooppunt Bos bij Raalte. Dacht u dat binnenkort de schop wel in de grond zou gaan? Of kost het toch weer meer tijd dan voorzien? Dan de vuilwaterinjecties van de NAM. Die zijn toch veilig? Of toch maar niet? En wat doet de NAM er dan aan?
  10. Kanaal Almelo – de Haandrik. De gedupeerden worden nu toch echt gehoord, of toch niet? Zij krijgen toch een ruimhartige vergoeding, of zijn de bedragen toch een beetje te laag?

Kortom wat overdenkingen. Denk er onder het genot van een kopje koffie, een biertje of een andere versnapering eens over na. Ik zal dat ook doen. Volgende week maar weer een normale Keek. Tot dan.

Fred

Volgs ons ook op