Keek op de week 16.

Keek op de week 16. Donderdag 22 april 2021.

Het wordt steeds meer lente. Merkt u het ook. De bomen en planten lopen uit. Ooievaars zitten massaal op hun nesten en het weer wordt met de dag beter. Er ontstaat nieuw leven. Het nieuwe normaal? Zou ook ons leven zich verbeteren? Het kabinet heeft dinsdag wel veel versoepelingen aangekondigd. En dit terwijl het Outbreak Management Team (OMT) en de ziekenhuizen dit nog te vroeg vonden. Waarom dan toch die versoepelingen? Laat ik beginnen te stellen dat ik er blij van word. Licht aan de horizon. Ondernemers krijgen meer lucht, maar ook scholieren en studenten kunnen vaker naar school. De buitenschoolse opvang gaat weer open. De avondklok verdwijnt en je mag beperkt gebruik maken van terrasjes. Wel net als vroeger thuis, om 18.00 uur opbreken en naar huis terug. En, PAS OP, het kabinet ontmoedigt het nuttigen van een avondmaaltijd of een bitterballetje op het terras. Maar voor mij de versoepeling die het zwaarste weegt, is dat er weer twee personen op bezoek mogen komen.

Lente en versoepeling. Waarom toch juist nu die versoepeling. Het kan zijn dat het kabinet het nodig vond omdat de maatregelen bijna onmogelijk nog te handhaven waren. Of dat men vond dat de vaccinatie nu op stoom was gekomen. Hoewel? We lopen in vergelijking met de rest van Europa nog steeds flink achter. Maar wacht even. Gisterenavond kwam naar buiten dat de regering systematisch de Tweede Kamer niet juist had geïnformeerd. Dat is natuurlijk een doodzonde. Zeker als het hier afgesproken werk betreft tussen de verschillende ministers. Het zou toch niet zo zijn dat de versoepeling als douceurtje moet gelden voor deze ondemocratische daden? Russen noemen dat “Maskirova”. Ik mag toch hopen dat dit geen één-tweetje is geweest.

Maar links- of rechtsom het is uiteraard onvoorstelbaar en onvergeeflijk dat dit heeft plaatsgevonden. En het gaat hier dan niet alleen om Mark Rutte. Nee ook onze zogenaamde vernieuwende leidster Sigrid Kaag zit in datzelfde bondje. En dit zijn beide de fractievoorzitters van de twee grootste partijen. Maar zij niet alleen. Was Kasja Ollongren ook geen minister? En Wobke Hoekstra dan? Ook partijleider. Ik schaam me eigenlijk diep dat ik ook politicus ben. Ook al ben je zo integer als wat, dit is wel weer zo slecht voor het aanzien van de politiek. Vorige week had ik het al over het tanende vertrouwen in de politiek.

Terug naar het begin, het is lente. Provinciaal gebeurt er van alles, alleen de afgelopen week werd er weinig vergaderd. Dat gaf Ria de gelegenheid om de e-bike te pakken en er op uit te gaan. Niet alleen goed voor de beweging, maar ook goed om inzicht te krijgen in haar portefeuilles i.r.t. de omgeving. Zo zag ze stapels gezonde omgehakte eiken, altijd goed voor politieke en bestuurlijke vragen. Maar ook bekeek ze de locatie van de rondweg om Zenderen en eventuele alternatieven. Lente, je kunt zo gemakkelijk werk en plezier combineren.

Bij mij ging dat wat lastiger deze week. De tuin moest nodig zomer gereed gemaakt worden. En daar het goed weer was heb ik me daar maximaal op gestort, maar ondanks dat kon ik ook nog genoeg Provinciaal werk verzetten. Vrijdag op de radio met Bert van Losser, een vernieuwde opzet, waarbij we de top vijf van opmerkelijkheden doornamen. Dat was best leuk, dus ik zet onderaan deze Keek maar weer een top vijf! Maandag ook weer RTV Oost, maar nu live op televisie met Daniël. Dinsdag een zoom meeting met de woonkeuken. En dat was voor mij een hele prettige bijeenkomst. De woonkeuken is een Overijssels initiatief, waarbij wonen en bouwen centraal staat. Deze happenings vonden tot nu toe bijna allemaal in Twente en Salland plaats. Na een paar goede gesprekken met de verantwoordelijke Gedeputeerde, Monique van Haaf komt op 4 juni de Woonkeuken naar Steenwijkerland en ik mag één van de co-hosts zijn.

Het is lente. Het meest opvallende nieuws is de move van Henk Krol richting de handelingen van de familie Meilandt. Een bed & breakfast is tot daar en toe. En dan onder de rook van Eindhoven, ook daar is niets mis mee. Ik kijk ook niet op van de koopprijs van rond een miljoen euro. Maar een televisieserie?

Het is lente, de eikenprocessierups steekt zijn kop weer op. En er wordt maximaal tegen opgetreden. Ook met inbreng van de Provincie. En de Provincie komt op meer vlakken tot bloei. Ik was blij verrast te lezen dat de Provincie bereid is om de ernstigste gedupeerden van de “kanaalgate” uit te kopen. Maar ook hogere organen, zoals de Raad van State worden wakker uit de winterslaap. Mogelijk geen werkzaamheden aan het kanaal op korte termijn. En wat te denken over de beslissing om voorlopig geen extra vernatting van de Engbertsdijksvenen toe te staan?

Het wordt lente. Langzaam maar zeker komt de vaccinatie op stoom. Mijn echtgenote heeft zaterdag haar eerste Astra Zenica injectie gehad. Ze zou nu al voor 65% beschermd moeten zijn. En gelukkig vertoont zij geen bijverschijnselen. Ik ben 11 mei aan de beurt voor mijn eerste vaccinatie. En na de vaccinatie versoepelt er vanzelf nog veel meer. Voorlopig genieten van mijn tuin. Ik besluit met het lijstje met mijn top vijf!

  • Nummer 1:         Visite, twee i.p.v. één persoon op bezoek.
  • Nummer 2:         Het met voorbedachte rade niet informeren van de Tweede Kamer.
  • Nummer 3:         Woonkeuken naar Noordwest Overijssel.
  • Nummer 4:         Chateau Krol.
  • Nummer 5:         Provinciale lichtpuntjes.

Tot de volgende Keek, tot volgende week, Fred

Volgs ons ook op