Keek op de week 17.

Keek op de week 17. Donderdag 29 april 2021.

Een korte Keek deze week. Wat er deze week gebeurde is vaak meer van hetzelfde. Toch waren er wel een aantal zaken die belangrijk genoeg zijn om te worden vermeld. Ten eerste uiteraard de versoepelingen in het Coronabeleid. Ondanks tegenwerpingen van het Outbreak Management Team werden er een aantal maatregelen versoepeld. Er mag sinds gisteren weer gewinkeld worden zonder afspraak en de avondklok is niet meer van toepassing. We mogen weer met twee personen aan één tafeltje zitten op een terras. Heerlijk. Maar het fijnste vind ik dat je weer twee personen uit een ander huishouden thuis mag ontvangen. Wat dan wel weer raar is naar mij bescheiden mening dat je maar met één persoon uit een ander huishouden op het terras in de buitenlucht mag gaan zitten. Terwijl de algemeen heersende mening toch is dat de kans op besmetting buiten kleiner is. Maar voorlopig het wordt weer ervaren als meer vrijheid en dat is en blijft een groot goed.

Dinsdag was het Koningsdag. Ik heb uiteraard de vlag met wimpel uitgehangen en met mij de halve buurt. Maar dat was het qua feestvieren voor mij wel. Ja ik had gratis tickets voor het concert van “de Streamers” ’s avonds, maar dat vond ik kwalitatief wat minder, dus ben ik om half negen maar gaan kijken naar de rolprent “de beentjes van Sint Hildegard” met Herman Finkers in de hoofdrol. Wat een heerlijke ontspannen film was dat. En ook nog in het dialect. Het was geweldig om naar te kijken. Overigens bleek later dat er meer dan twee miljoen kijkers deze film hadden gevolgd. Het bezoek van de Koninklijke familie aan Eindhoven vond ik zonder publiek trouwens een stuk minder interessant om naar te kijken. Het hoogtepunt van dit bezoek vond ik de uitspraken van onze Kroonprinses. Heerlijk ad rem hoe ze reageerde op de vragen hoe ze uitkeek naar haar achttiende verjaardag. Maar ook het idee dat ze eerst een tussenjaar in gaat bouwen om te kunnen reizen en die dingen te doen waar ze later niet meer aan kan of mag beginnen in verband met haar status.

Dan mijn eigen week. Ik was tot dinsdag aan huis gebonden. Ik had namelijk piket van de Veiligheidsregio en dan moet je binnen veertig minuten in Zwolle bij het Regionaal Operationeel Team kunnen zijn. Maar het was heerlijk weer t/m gisteren dus had ik alle gelegenheid om de tuin eens goed op orde te brengen. Lekker wroeten in de aarde en onkruid verwijderen.

Woensdag begon mijn politieke week met een vergadering van het Presidium. Daarna een korte fractievergadering waar wij ons stemgedrag voor de statenvoorstellen, amendementen en moties met elkaar doorspraken. Om 13.00 uur startte de PS-vergadering. Buiten de hamerstukken stonden er maar vier onderwerpen op de agenda:

  1. Het pakket van eisen betreffende de OV-concessie IJssel-Vecht met daarbij één amendement en acht moties.
  2. De concept RES Twente en Noordwest Overijssel. Hier waren wel achttien moties bij ingediend.
  3. De aanpak toekomstbestendige werklocaties met vijf ingediende moties.
  4. Drie moties vreemd, de eerste over schaapskuddes en de tweede en derde over de verkeersveiligheid bij Breman in Hasselt.

De vergadering duurde, met onderbrekingen tot 20.30 uur. Het totaalbeeld van deze vergadering geeft heel duidelijk de verschillen weer tussen de partijen die maximaal inzetten op de energietransitie d.m.v. met name windturbines (helaas is dit nog steeds een meerderheid) en de partijen, waar onze fractie ook bij hoort die veel liever insteekt op lange termijnoplossingen zoals Thorium en eventueel kernenergie. Helaas is de eerstgenoemde groep niet ontvankelijk genoeg voor de mening van onze inwoners. Die willen namelijk helemaal geen windmolens in hun directe omgeving hebben. In mijn bijdrage heb ik dat ook duidelijk naar voren gebracht. Tevens heb ik het statement gemaakt dat ik het heel vreemd vind dat Staatsbosbeheer bereid is om tientallen windmolens in beschermde natuur toe te staan in ruil voor tienduizenden euro’s subsidie per molen.

Bij de moties vreemd was de gevaarlijke uitrit van Breman het interessantste onderwerp. Na wat discussie werd de opnieuw ingebrachte motie van de PVV om de geplande gevaarlijke uitrit te verbieden, ondanks de vraag van GS om deze niet te accorderen met algemene stemmen aangenomen. Morgen ben ik weer met de Keek op de week bij Bert van Losser op de radio. Hij zal wel zoeken naar mijn top vijf. Net als vorige week zal ik hem helpen. Mijn top vijf:

  1. Het gedram om Overijssel vol te willen zetten met windturbines!
  2. Zijn er kansen voor thorium of kernenergie in Overijssel?
  3. De versoepelingen v.w.b. Corona, welke wegen het zwaarst?
  4. Hoe “normaal” is het om ondanks de waarschuwingen toch op een kluitje te gaan zitten?
  5. Is je rommel laten slingeren “normaal”?

Tot de volgende Keek, tot volgende week, Fred

Volgs ons ook op